Najava novih milijardi ulaganja

Najveće interesovanje za prehrambenu industriju, građevinski sektor u celini, kao i srpske banke kao najbrže rastuće u Evropi

Naredna redovna, sedma po redu, međunarodna konferencija FIMA.COM LIVE biće održana iduće godine u Beogradu. Biće to još jedna prilika da se brojni strani investitori koji inače pokazuju veliko interesovanje za Srbiju, ali se još u dobroj meri drže po strani, jer ovdašnje tržište smatraju rizičnim za poslovanje, dodatno ohrabre i privuku da i konkretno ulažu, ista− kao je u jučerašnjem susretu sa novinarima direktor beogradskog FIMA Investa a.d − društva za upravljanje investicionim fondovima koje iduće godine obeležava i pet godina rada. To je i jedna od odluka prošlonedeljne šeste međunarodne konferencije, održane u Sarajevu, na kojoj su potencijalni investitori već imali prilike da kroz direktne susrete, pored ostalog i sa predstavnicima zainteresovanih kompanija, steknu što bolji uvid ne samo u aktuelna događanja na regionalnom tržištu kapitala, nego i sa finansijsko−poslovnim prilikama firmi.

Prema rečima portfolio menadžera Vladimira Pavlovića, naglasak je bio na tržištima Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, a posebno je prezentovana aktuelna situacija u pojedinim industrijskim granama, poput energetike i rudarstva, građevinarstva i saobraćaja, prehrane, a za tim i u bankama i osiguravajućim društvima. Sudeći prema sarajevskim susretima investitora i kompanija iz regiona, najveća interesovanja stranih investitora za ulaganja u Srbiju za sada su u prehrambenu industriju i srpske banke kao najbrže rastuće u Evropi, a prema procenama FIMA Investmenta, tek se očekuje i znatno veće interesovanje za investiranje u infrastrukturu i građevinski sektor u celini, budući da tu i Srbija najavljuje najveća ulaganja koja dostižu i desetine milijardi. 

Prema rečima Pavlovića, procena je da se u prehrambenoj industriji Srbije može očekivati uzdizanje nekih starih kompanija, sada su atraktivni proizvodnja i distribucija mineralnih voda, a sasvim sigurno za potencijalne investitore tu je i ogroman sektor energije u koji će u narednih nekoliko godina takođe biti investirana značajna sredstva. U tom kontekstu, kako je istaknuto, dosta toga zavisi i od same države i od stvaranja adekvatnih uslova na makroekonomskom planu, što podrazumeva i rast BDP−a, odnosno njegovo značajnije povećanje po glavi stanovnika.(„Pregled“)

Pogledajte još