Završen Treći beogradski festival igre

Holandski plesni teatar, vodeća svetska kompanija u oblasti modernog baleta, zatvorila je Treći beogradski festival igre u  Centru "Sava" i dokazala tvrdnju Endija Vorhola da će svako u 21. veku biti zvezda na pet minuta.
Svojih pet minuta slave imalo je desetak Beograđana, amatera, koji su metodom slučajnog izbora zaigrali na Velikoj sceni  Centra "Sava" sa najmlađim plesačima Holandskog plesnog teatra. 
Na programu su bila dela koreografa Kilijana "Bez sna", "Minus 16" koreografa Ohada Naharina,  dok su se koreografi Sol Leon i Pol Lajtfut predstavili koreografijom "Zatvorenih očiju" i "Podložno promeni". Maštovita i jednostavna igra, koja ima za cilj preispitivanje čoveka i njegovog tela, osnova su ovog baleta. Svako može da igra, nije važno da li ste mladi ili stari, debeli ili mršavi, igra je pre svega u širokom srcu.
Beograđani su imali priliku da vide nesvakidašnju igru na Mocartovu muziku , ali i da čuju moderne tehno zvuke. O veličini ove trupe najslikovitije govori podatak da je na dva slobodna mesta u Holandskom plesnom teatru prošle godine na audiciju došlo 480 kandidata.
Aja Jung, jedan od glavnih organizatora ovog spektakla ispričala nam je i zanimljivu priču o  Eriku Poltu koji je sada jedan od glavnih koreografa ove trupe.
 - Polt je bio advokat. Njegov prvi komšija koreograf Kilijan je opazio da je Polt stalo neraspoložen. Kad ga je upitao zašto je tako mrzovoljan Polt mu je rekao da je nezadvoljan stanjem u advokaturi. Na to mu je Kilijan predložio da počne da se bavi baletom - ispričala je Aja Jung.
Holandsko plesni teatar sa sedištem u Hagu, osnovan je 1956. godine, broji 60 igrača, koji dolaze iz 26 nacija. Samo četiri igrača su holandskog porekla.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.