Budući lider na tržištu piva

Novi vlasnici investiraće u BIP 40 miliona evra u narednih pet godina, a deo sredstava ulaže se u izgradnju nove pivare u Krnjači

Beogradska industrija piva ima dugu tradiciju u proizvodnji kvalitetnog piva, ali finansijske poteškoće u proteklom periodu su omele ovu kompaniju da svoje proizvode na tržištu proprati jakom marketinškom kampanjom i ostvari veću prodaju, izjavio je juče prilikom predstavljanja novog menadžmenta BIP−a Taavi Einaste, generalni direktor švedske kompanije United Nordic Beverages, koja je zajedno sa litvanskom firmom „Alita“ postala novi vlasnik beogradske industrije piva. Konzorcijum ove dve kompanije kupio je kontrolni paket BIP−a (52 odsto) na tenderu raspisanom početkom ove godine, plativši za njega 21,4 miliona evra, a proces privatizacije završen je u julu, potpisivanjem kupoprodajnog ugovora kojim se novi vlasnik obavezao da će u naredne tri godine u BIP investirati 5,1 miliona evra. 

Prema rečima Vilmantasa Peciure, generalnog direktora „Alite“ koja je vodeći proizvođač alkoholnih pića u Litvaniji, činjenica da i pored slabe reklame BIP i dalje ima svoje verne konzumente, dovoljno govori o kvalitetu piva te kompanije. BIP−u treba vremena da postane lider na ovom tržištu, ali to nije nemoguće, a mi svojim iskustvom umnogome možemo da doprinesemo takvom budućem statusu ovog brenda, kazao je on. Novi finansijski direktor BIP−a, Augustas Staniulis, najavio je da konzorcijum u narednih tri do pet godina planira da u proizvodnju, prodaju i novu pivaru koju će graditi u Krnjači, uloži najmanje 40 miliona evra. Naime, kako je rečeno, BIP u Krnjači poseduje 10 hektara zemljišta od čega na pet hektara već postoji fabrika sokova, a na preostalih pet gradiće se nova pivara većih kapaciteta od postojećih. Najavljeno je da se već radi na projektu izgradnje, a nova fabrika bi sa radom trebalo da počne 2011. godine. Kako je istakao Einaste, nova pivara se gradi jer sadašnja nije ekonomski isplativa. 

Proizvodnja u budućoj fabrici biće jeftinija, kazao je on i podsetio i da ih ugovor obavezuje da u naredne tri godine proizvode pivo, što znači da neće zatvoriti staru pivaru dok ne izgrade novu. Međutim, nakon toga, stara pivara na Mostarskoj petlji biće prodata i taj novac će biti uložen u nove kapacitete. Kada su u pitanju radnici pivare, on je istakao da će zaposlenima koji su višak, a „reč je o značajnom broju“, biti ponuđene stimulativne otpremnine u visini od 250 evra po godini radnog staža. Inače, BIP trenutno zapošljava hiljadu radnika. Novi vlasnici nisu hteli da otkrivaju buduće planove vezane za proizvode. Prema rečima Einastea, proizvodni fokus biće na pivu, ali će nastaviti da se bave i proizvodnjom bezalkoholnih pića. Takođe, u planu je i povećanje izvoza, koji je trenutno zanemarljiv, i to najpre u, kako je rekao, zemlje u kojima ima mnogo Srba − Republika Srpska, Švajcarska, Nemačka i SAD. BIP u ovom trenutku drži između pet i šest procenata srpskog tržišta i proizvodi nešto manje od 400 hiljada hektolitara piva godišnje, a plan je da za nekoliko godina tržišni udeo kompanije bude povećan na preko 10 odsto, zaključio je Einaste.(„Pregled“)

Pogledajte još