Dalji pad indeksa, promet raste

Promet na Beogradskoj berzi nastavio je da raste a indeksi i dalje idu u surpotnom smeru i BELEX15 je izgubio petinu a opšti BELEXline trećinu procenta. 

Ukupan promet iz 1.162 transakcije vredeo je 606,24 miliona dinara (7,8 miliona evra) od čega je 552,6 miliona (7,15 miliona) ostvareno u trgovini akcijama a ostalo u trgovini obveznicama RS. Građevinska kompanija Energomontaža predvodila je grupu dobitnika u kontinuiranoj trgovini sa rastom od 8,5 odsto, na 26.000 dinara, odnosno do dosadašnjeg maksimuma. Promet je premašio 39 miliona dinara. Metalcu Radijatoru iz Zrenjanina, koji je dan ranije uživao u skoku od 20 odsto, cena je danas porasla za nešto više od sedam odsto. Kod gubitnika, tri kompanije su imale pad veći od pet odsto − holding Univerzal, vranjska industrija Simpo i izdavačka kuća Politika. Za više od četiri odsto oslabila je akcija trgovca na veliko i malo Kopaonika a Dunav osiguranje je skliznulo za tri odsto. 

Među akcijama sa najvećim prometom, uz Energomontažu i Soja protein, našli su se i niška AIK banka sa 43,8 miliona dinara, holding Energoprojekt sa deset miliona manje i beogradska Univerzal banka sa 13 miliona. „Zvezda“ vanberzanske trgovine bio je zemunski Unifarm s prometom od 132 miliona dinara. Akcija tog trgovca skočila je za 16,28 odsto, na 30.000 dinara tj. do dosadašnjeg maksimuma. Veći promet u trgovini po metodu preovlađujuće cene imala je i Ravnica iz Bajmoka, od 67,23 miliona dinara. Cena akcije tog preduzeća ostala je na nivou iz prethodne trgovine od 1.200 dinara. Učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini bilo je 40 odsto, u trgovini akcijama par procenata veće, dok je u kupovini akcija dostiglo 50 a u prodaji 37,6 odsto. Među brokerima aktivnim u poslovanju najveći udeo u broju transakcija imala je Sinteza invest grupa, od 10,7 odsto, dok je Delta broker imao najveće učešće u vrednosti prometa, 15 odsto. („Beta“-„Pregled“)

Pogledajte još