ZIMSKA NEGA: Sprečite isušivanje kože i osigurajte joj maksimalnu hidrataciju

Kada nastupi oštra, vetrovita i snežna zima, naša koža počne da oseća posledice. Pod uticajem preterane topline i isušenosti vazduha zbog centralnog grejanja, a sa druge strane jakog vetra i velike hladnoće, naša koža lica postaje suva, sklona perutanju, a javlja se i osećaj zategnutosti, neretko i peckanja. Pravilna hidratacija i promena beauty koraka može nas spasiti od dobijanja dodatnih bora i umornog izgleda dermisa koji se neretko javljaju kao posledica navedenih agresivnijih spoljnih faktora.

Promena svakodnevnih navika

Osim što ćete piti mnogo vode, čime ćete sprečiti dehidraciju i poboljšati opšte stanje organizma, jako je važno da se ne tuširate previše vrućom vodom. Naime, ona uklanja previše prirodnih ulja a takođe se može postati i iritirana od previše ubrzane cirkulacije.

Promena rutine u nezi

Mnogi misle da je dobru kremu sa SPF zaštitom dovoljno nanositi samo leti. To je greška, cele godine je potrebno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom kako biste sprečili negativni uticaj UV zraka i sprečili isušivanje kože. Osim toga, obratite pažnju čime čistite lice. Veliki broj sapuna povisuju pH kože, zbog čega dolazi do dodatnog isušivanja, te ih je u svakodnevnoj nezi kože lica bolje izbegavati. Takođe, delovanjem agresivnih čistača na bazi sulfata koža gubi vlažnost i javlja se osećaj suve i zategnute kože.

Najbolji hidrantni sastojci krema

Ceramidi

Ceramidi, molekuli lipida koje se nalaze u rožnatom sloju kože, zaslužni su za očuvanje zaštitne barijere koja sprečava gubitak vode i pomaže koži da zadrži vlažnost. Jedan su od najčešćih i najpopularnijih sastojaka hidratantnih proizvoda koji stvara prirodni zaštitni sloj kože.

Glicerin

Jedan od najpoznatijih sastojaka za hidrataciju kože pomaže u zadržavanju vlage u dermisu i spriječava njeno zadebljanje. Veoma štiti kožu od negativnih spoljnih utiecaja pa je odličan saveznik dermisa za zimu – održava kožu mekanom, negovanom i hidrantnom.

Hijaluronska kiselina

Od ključnog je značaja za održavanje vlage u koži. Ima sposobnost jakog ovlaživača i zadržava vlagu u koži poput magneta. Da biste bolje razmeli koliko je moćna, jedan gram ovog sastojka može prihvatiti do čak 6 litara vode.

Aloe vera

Iako se najčešće skoristi za umirivanje kože preterano izložene suncu, može se koristiti i za hidrataciju suvog dermisa. Brzo se upija, a pošto pomaže u smanjenju crvenila i umiruje iritacije, sigurna je i dobra i za osetljivu kožu. Ona stvara zaštitni sloj hidratacije na površini dermisa, a istovremeno je hrani bogatom koncentracijom aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa.

Hladno ceđena ulja

Prirodna, hladno ceđena ulja imaju snažna hidrantna svojstva, a i mnogo pomažu u omekšavanju kože. Bogata su masnim kiselinama i antioksidansima koji imaju značajnu ulogu u negovanju kože.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još