OTVORENO BOŽIĆNO SEOCE KOD HRAMA: Bogat program za decu i odrasle do 28. januara

„Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno juče, a upriličeno je govorom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja i obraćanjem generalnog sekretara Predsednika Republike Srbije, Nikole Selakovića.

- Evo već treću godinu za redom Beograd, po ugledu na velike evropske i svetske hrišćanske prestonice, organizuje svoje svetosavsko pravoslavno srpsko Božićno seoce, na najlepšem i najsvetijem mestu za nas Srbe, ovde na svetosavskom platou, ispred Hrama Svetoga Save - podsetio je Selaković, dodavši da se okupljamo svake godine u većem broju.

- Verujem da ćemo se i sledeće godine, kada nam Hram bude osvećen, kada već bude dovršen, ovde se okupljati u još većem broju, i da će nam upravo ovaj plato postati glavno mesto sabiranja za sve nas iz roda srpskog, iz roda pravoslavnog, ali i za sve druge ljude dobre volje.

Nakon njegovog obraćanja, prisutne je pozdravio patrijarh.

- Evo, Bogu hvala, Hram Svetoga Save, koji još nije završen, već igra veliku duhovnu i blagodatnu ulogu, ne samo u Beogradu, već i mnogo šire u zemlji Srbiji i u srpskim zemljama. Zavetni hram našega naroda, još je u toku, ali on vrši svoju misiju. Imao sam prilike da čujem mnoge strance koji dolaze u Beograd - pitaju gde je Hram Svetoga Save. To čine još ne videvši njegovu lepotu, koja će zablistati i zasijati kada bude gotov mozaik i ostali radovi koji su u toku. To će biti, a verujem i ostati, centralni duhovni prostor, Grada Beograda, i celoga srpskoga naroda.

- Meni je drago što je ovaj skup organizovan pred naš veliki, najradosniji praznik, praznik Hristovog rođenja, kome se radujemo mi Hrišćani, ali ne samo mi: kome se raduju i nebo i zemlja, jer i nebo i zemlja osećaju blagodat prisustva i dolaska gospoda spasitelja Hrista.

Patrijarh je podsetio da je, po značaju, Hristovo rođenje naš najveći praznik, ali da bez Božića ne bi bilo ni Bogojavljenja, ni Preobraženja, pa čak ni Vaskrsa. On je večeras izrazio želju da ovaj praznik proslavimo u miru, slozi i ljubavi i da ujedini i zbliži Srbe između sebe.

- Slaveći Božić, da ne zaboravimo naše slavno i veliko Kosovo, da se pomolimo Bogu i Sapsitelju našem, da sačuvamo našu svetu zemlju kosovsku i metohijsku.

- To je zavetna zemlja srpskoga naroda, završio je patrijarh, rekavši da, iako oni danas nisu u prilici da se raduju kao mi, da ne zaboravljaju svoj praznik.

Program festivala započet je u Kripti Hrama Svetog Save, gde je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Gospodin Irinej, podelio božićne paketiće deci iz mnogodetnih porodica, u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva, a na početku programa svečanog otvaranja na platou ispred Hrama Svetog Save svi prisutni mogli su da čuju numere u izvođenju Reprezentativnog orkestra Policije Srbije.

Program prvog dana manifestacije nastavljen je od 20 časova, kada su nastupili Sanja Ilić i Balkanika, podsetivši publiku na svoje najveće hitove.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti domaćin njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Pokrenuta je i humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Već danas, 5. januara, predstavnici Hrama i Gradske opštine Vračar, u okviru humanitarne akcije, posetiće Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine “Dragutin Filipović Jusa” i podeliti im paketiće.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Podsećamo, na Badnji dan, 06.01.2019, sa početkom u 17 časova, održaće se fotografisanje sa jaganjcima u slami kod Vitlejemske pećine, na platou. Fotografisanje će trajati do 20 časova.

Na sam dan Božića, 7. januara 2020. godine, lomljenje česnice održaće se na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 11.00 časova.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.