Paljenje badnjaka i obraćanje patrijarha srpskog Gospodina Irineja: Neka nas Gospod blagoslovi, Hristos se rodi!

Juče, na Badnji dan, a u okviru festivala "Božićno seoce kod Hrama", organizovano je paljenje badnjaka na platou, gde se obratio patrijarh srpski Gospodin Irinej i služio svečano bdenije.

- Želim da čestitam ovaj narodni i blagosloveni praznik vama ovde prisutnima i onima koji nisu prisutni, kao i našem narodu i otadžbini i onima koji su daleko od svoje otadžbine, ali sa verom koju nose u svojim dušama, srcima i svojoj savesti. Neka nas Gospod blagoslovi, rekao je patrijarh i poželeo srećan praznik svima u Republici Srpskoj.

- Mi smo jedan jedinstven narod. Sve nam je zajedničko. To bi trebalo da bude i sa našom bratskom Crnom Gorom. Ovih dana narod Crne Gore pokazuje da je srpskoga porekla, da čuva svoju pravoslavnu veru, i da time pokazuje jedinstvo srpstvo, kako u otadžbini, tako i onima koji su van naše otadžbine.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej završio je obraćanje rečima: „Hristos se rodi“!

Na sam dan Božića, 7. januara 2020. godine, lomljenje česnice održaće se na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 11.00 časova.

Podsećamo, u sredu, 8. januara, biće organizovan molitveni skup podrške srpskom stradalnom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i svim srpskim krajevima. Sabiranje naroda je u 16 časova na Terazijama, odakle će se litijski krenuti do Hrama Svetog Save, gde će biti odslužen moleban Presvetoj Bogorodici.

Pozivamo vas da dođete u što većem broju!

„Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine, uz pozdrav i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpski G.G. Irineja i obraćanjem generalnog sekretara Predsednika Republike Srbije, Nikole Selakovića.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti domaćin njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.