ODLAZAK LEGENDARNE GLUMICE: Preminula Neda Arnerić

Proslavljena glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života. Kako piše portal Telegraf.rs, Nedu je za trpezarijskim stolom pronašao njen brat.

Auto patrola na licu mesta obavila je razgovor sa njenim bratom Predragom Arnerićem, koji je izjavio da je danas hteo da obiđe sestru koja je živela sama u stanu, ali da je naišao na zaključana vrata.

On je angažovao bravara koji je stručno otvorio vrata, nakon čega je Predrag zatekao preminulu na stolici za trpezarijskim stolom. Hitna pomoć konstatovala je smrt, a mediji prenose da nije bilo tragova nasilja.

Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu. Ostvarila je bogatu glumačku karijeru.

Neda je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen prvi film, "San" iz 1966. godine, napravio je od nje prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom film "Ko to tamo peva" gde je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola veka, ostvarila je značajne uloge u filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68"...

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu zahvaljujući blokbasteru "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".

Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina" reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.

Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Haloa - Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića.

Izvor: Telegraf.rs/Kuris/RTS
Foto: Hello!/Arhiva

Pogledajte još