KINEZI KREĆU NA DOČEK NOVE GODINE: Počinje Čunjun - period najvećih migracija na svetu

Proslava Kineske nove godine počinje tek za dve nedelje, ali Kina se već suočava sa migracijama stanovništva epskih razmera. Počinje Čunjun – četrdesetodnevni period putovanja kada se Kinezi vraćaju da zajedno sa svojim porodicama proslave Novu godinu, odnosno Prolećni festival.

Kineska Nova godina nema fiksiran datum, već varira svake godine. Najčešće, ona počinje dolaskom mladog meseca krajem januara, a završava se krajem februara, pri punom Mesecu. Za Kineze to nije Nova godina već prolećni festival ili Lunarna Nova godina.

Zato period Čunjuna počinje 15 dana pre dočeka, koji ove godine pada 25. januara, i trajaće do 18. februara. Očekuje se da će ove godine biti tri milijarde putovanja tokom ovog perioda, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je obavljeno "samo" 2,99 milijardi putovanja.

Od ukupnog broja, 2,43 milijarde putovanja će biti obavljeno automobilom, 440 miliona vozom (porast od osam odsto), 79 miliona avionom (povećanje od 8,4 odsto) i 45 miliona morskim putem (povećanje od 9,6 odsto).

Ove brojke su zapanjujuće, ali se Kina pripremila unapred. Iako su se već pohvalili najvećom svetskom železničkom mrežom, Kina je u 2019. godini izgradila dodatnih 8,5 hiljada kilometara pruga, od čega je 5,5 hiljada kilometara brzih železnica.

Brza pruga Peking-Džangđakou na kojoj saobraćaju vozovi bez mašinovođe, brzinom od 350 kilometara na sat i pruga Čengdu-Guejang su svetle tačke koje će olakšati inače gust saobraćaj na putevima severnih i zapadnih kineskih provincija.

Oko 5.275 vozova će saobraćati dan uoči Kineske nove godine.

- Za razliku od prošlogodišnjeg Čunjuna kada su se pojavili problemi sa nedostatkom karata za neke od najpopularnijih pravaca, sada je situacija bolja i putnici će lakše doći do karte - navodi zamenik generalnog direktora kineske državne železnice.

Nove tehnologije će imati značajnu ulogu u smanjivanju velikih zagušenja na železničkim stanicama, autoputevima i aerodromima. Više od hiljadu železničkih stanica u zemlji imaju instalirane sisteme za elektronsku kupovinu karata i elektronsko čekiranje, što u mnogome ubrzava protok putnika.

Prošle godine otvoren je i dugoočekivani međunarodni aerodrom u Pekingu. Iz kancelarije za civilnu avijaciju Kine ističu da će aerodrom imati preko 190 miliona putnika u periodu Kineske nove godine, što je za 15 odsto više letova nego inače.

Tehnologija će pomoći i pilotima u slučaju slabe vidljivosti, kako bi se smanjile šanse za kašnjenje letova tokom nepovoljnih vremenskih prilika, a na aerodromu je uvedena i tehnologija prepoznavanja lica i automatske tehnologije za bezbednosne provere.

Aerodromi u Kini imaju svakog dana zakazano najmanje 17.000 letova, što je za 13,3 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U funkciji je ukupno 790 hiljada autobusa i 19 hiljada brodova koji će prevoziti Kineze iz dijaspore svojim kućama. Izgrađeno je i dodatnih 330.000 kilometara autoputeva.

- Nova godina je državni i najvažniji praznik u godini za Kineze.

- Cela porodica je na okupu. U slozi se proslavlja doček i porodična fotografija je obavezna.

- Svaki od 15 dana Lunarne nove godine ima posebnu tematiku.

- Kuća se petnaest dana ne sprema niti se bilo šta čisti. Ne plače se, ne piju lekovi, ne pozajmljuje se novac. Ne koriste se reči: ubijanje, smrt, slomljeno, duh, bolest.

- Obavezno je svih petnaest dana priređivati gozbe sa što više mesa.

- Dan kokoške je vreme za darivanje. Obično se pokloni uvijeni u crveni papir koji simbolizuje sreću, daju deci.

- Mesecima se priprema nova garderoba koja treba da simbolizje novi početak.

- Buka i ukrasi tokom proslave moraju biti što glasniji i drečaviji da bi se oteralo čudovište Nian - pola zmija, pola lav, koje se najviše plaši crvene boje.

Izvor: RTS/CNN
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još