DEVET TRIKOVA STRUČNJAKA: Kako da se ne ugojite za praznike?

Gojenje i praznici kao da moraju da idu zajedno. I kako uživati u svim đakonijama, a ne ugojiti se za predstojeće praznike, otkriva nutricionistkinja Branka Mirković.

Za praznike se tradicionalno pripremaju jela koja većina nas voli i bez kojih ovi dani ne bi bili potpuni. Hrana je i emocija, ugođaj, slavlje, opuštanje, ali rezultat svega toga kad dođu praznici može da bude gojenje, tj. nekoliko kilograma viška.

Kako da nam taj višak ne pokvari lepe dane i kako da ne dođemo do toga da se osećamo loše, teško, otečeno, odnosno kako uživati i jesti, a ne ugojiti se mnogo za praznike, priča nutricionistkinja Branka Mirković.

Ona otkriva koje su to tajne metode vitkih osoba, zlatna pravila koja oni uvek poštuju.

- Posmatrajte kako jedu vitke osobe. Nikada se ne prejedu, jedu uglavnom salatu, čeri paradajz, kisele krastavčiće, turšiju, kupus salatu i pričaju kako to najviše vole. Hvale posluženje, čekaju jelo koje najviše vole, a i onda pojedu malo uz opravdanje da su se prejele, pa će malo da sačekaju. I kada više niko ne obraća paznju, više rasture hranu po tanjiru nego što pojedu. Dakle, ako želite da budete vitki, nikada, ali baš nikada ne treba da se prejedete - kaže ona i napominje da praznici traju više dana, te zato treba rasporediti i jesti pomalo od svega u toku tih dana.

Ipak, savet da brojite kalorije nije koristan, jer ćete se zabrojati i preračunati.

Zato su tu druge smernice uz koje možete da zadržite liniju tokom praznika, čak i kad odete u goste.

1. Ne pričajte o dijetama

- Gledajte da ne razgovarate o kilogramima, ne opterećujte okolinu time. Pritom, tako ćete izbeći i razna pitanja i sugestije drugih kao što su - pa i nemaš višak kilograma, praznici su za opuštanje, jedi sada, a posle drži dijetu, posluži se, a posle probuši kašiku i vežbaj... Stoga izbegavajte priče o dijetama da biste izbegli niz pogrešnih i nestručnih saveta čiji je rezultat višak kilograma - savetuje Mirkovićeva.

2. Kalorična jela u mrvicama

Izrazito kalorična jela i poslastice jedite u minimalnim količinama, kaže nutricionistkinja i dodaje:

- A i kad to radite, uzmite samo po jednu vrstu ili jelo. Ako jedete pomalo od svega, na kraju to bude mnogo kalorija.

Mirkovićeva kaže i da nije pametno probati nego - jesti.

- Ne probajte od svega pomalo, ne probajte uopšte, već vidite šta vam se dopada i to jedite.

3. Prvo sipajte salatu

Dobar savet za one koji bi da prođu bez viška kilograma za praznike i je da, kad počnu da jedu, prvo sipaju salatu.

- Stavite u tanjir sveže povrće, turšiju, recimo, pa tek onda dodajte ostalu hranu.

4. Prvo jedite ono što najviše volite

- Ako omiljeno jelo ostavite za kraj ručka kod rođaka, dok stignete do njega, poješćete gomilu kalorija. Zato prvo birajte ono što vam je najdraže - rekla je ona.

5. Porcija je tanjir

- Veliki tanjir za muškarce, a mali salatni tanjir za žene i devojke je zapravo jedna porcija hrane. Budući da verovatno želite da imate manje kilograma od partnera, ne treba nikako da jedete iste porcije - savetuje nutricionista Branka Mirković.

6. Ne dopunjavajte tanjir

Zlatno pravilo koje se tiče brige o vitkoj liniji je da pojedete ono što ste sipali u tanjir. Ne stavljate još hrane u tanjir i sačekajte da prođe par sati pre sledećeg obroka.

7. Pauze između zalogaja

- Vrlo je važno praviti manje razmake između zalogaja, ali i pauze između različite vrste hrane. Uživajte u hrani, ne u količini. Hrana koja se jede za praznike je po svemu posebna i treba je osetiti, a ne prejedati se - kaže Mirkovićeva.

8. Naučite da odbijete

Apsolutno ne morate da prihvatite sve što vam se ponudi, mada to ponekad nije lako u našem okruženju. Ipak, naučite da odbijete neki deo obroka ili neka jela.

- To je socijalna veština - ne uvrediti kuvaricu ili domaćine. Trik je jednostavan, ne kritikujte neko jelo, ne pričajte o kalorijama ili koliko je masno, koliko ima šećera, već hvalite neko drugo jelo. Napomenite kako ga domaćini zaista vrhunski spremaju, recimo, "Pečenje vam je savršeno, ali tek vaš ajvar..." - dodaje ona.

9. Pijte dosta vode

Gledajte da u danima praznika, ali i inače, unosite dovoljno tečnosti.

- Najbolje je da to bude obična ili mineralna voda. Nazdravite, ali umereno. Ne zaboravite da je alkohol kaloričan i u jetri se pretvara u šećer - zaključuje nutricionistkinja Branka Mirković.

Izvor: Zadovoljna.nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još