Izložba alžirskog modernog slikarstva i promocija knjige "Alžirska hronika" u Galeriji ‘73

Društvo prijatelja Alžira, u saradnji sa Galerijom ’73, u sredu, 15. januara 2020. godine, organizovalo je svečano otvaranje izložbe slika alžirskih slikara mlađe generacije, Saida Rahmanija, profesora i njegovih kolega Mustafe Aiša i Moktara Garadija, koji su svoje slikarstvo predstavili beogradskoj publici.

Slikari su završili Akademiju likovnih umetnosti, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa likovnim stvaralaštvom umetnika, nastalom u poslednjih nekoliko godina. Kuriozitet je što je ovo prilika da se vide radovi autora Rahmani Saida, koji su izlagani na poslednjem Bijenalu u Tunisu, organizovanom u novembru 2019. godine.
Rahmani Said, koji je i inicijator izložbe, izjavio je da želi da svi njegovi snovi postanu stvarnost:

- Moje slike uvek govore, ili se bave šiljastom odećom, zbog njihovih ekspresivnih simbola i dubokih konotacija, koje predstavljaju našu stvarnost, da se osećamo srećnim, ako ikada očistimo našu naglašenu odeću, koja ostavlja druge na dobar utisak i reputaciju o sebi.

Izložbu je otvorio ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, koji je pozdravljajući mnogobrojnu publiku zahvalio Mireli Pudar, direktorki Galerije ’73 na gostoprimstvu, i Marku Jeliću, predsedniku Društva prijatelja Alžira, koji je uspešno organizovao ovaj kulturni događaj i omogućio da se alžirski slikari i njihovo moderno slikarstvo predstave beogradskoj publici.

U drugom delu večeri, predstavljeno je drugo izdanje knjige "Alžirska hronika", Srboljuba Manojlovića, o kojoj je govorio sam autor, dugogodišnji dopisnik novinske agencije Tanjug iz prijateljskog Alžira.

"Alžirska hronika" je zbirka odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa, novinara i publiciste, koji je, tokom osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim političkim, društvenim, kulturnim i drugim događajima.

Manojlović je radio u listovima "Mladost" i "Politika ekspres" i u novinskoj agenciji Tanjug, u Beogradu. Za novinarski rad dobio je Nagradu novinske kuće "Politika" 1976. i Nagradu "Svetozar Marković" 1979. godine. Objavio je i nekoliko feljtona i više priloga u časopisima i zbornicima.

Ova izložba i promocija knjige još jedan su značajan kulturni događaj u višedecenijskom nizu manifestacija srpsko-alžirskog prijateljstva, koji će proboditi interesovanje mnogih umetnika i drugih, i navesti ih da posete ovu prijateljsku zemlju i upoznaju njihovu umetnost.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još