Lokalnim samoupravama 25 odsto više novca

BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je u utorak da će u budzetu za iduću godinu za 25 odsto biti uvećani transferi lokalnim samoupravama i da će se postepeno povećavati kako bi dostigli zakonom utvrđeni iznos.

Prema Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava opštinama i gradovima pripada 1,7 odsto budzetskih sredstava, ali su ti transferi poslednje dve godine zbog ekonomske krize umanjeni, posetila je Dragutinovićeva na skupu o finansiranju lokalne samouprave.

Ministarka je istakla da će zajedno sa predlogom budzeta za 2011. godinu skupštini biti dostavljene i izmene zakona poreza na imovinu kojim će se više oporezovati imovina veće vrednosti i biti ukinute brojne poreske olakšice.

Na skupu "Dan lokalne samouprave u Srbiji", potpredsednik Valde Srbije Božidar Đelić kazao je da Srbija što pre treba da postigne dogovor sa Evropskom unijom (EU) da bi, kao i sve zemlje zapadnog Balkana i pre dobijanja statusa kandidata, dobila veća sredstva iz pretpristupnih fodova.

Prema njegovim rečima, to bi za Srbiju značilo da umesto 200 miliona evra koliko je opredeljeno dobije bar 300 miliona evra, kako bi ta pomoć dostigla i milijardu evra godišnje.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.