NAUČNICI DALI ODGOVOR: Koliko se duže može živeti sa zdravim životnim navikama?

Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je reč o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.

Te zdrave navike uključuju biljnu ishranu i ishranu sa manjim procentom masnoća. Umereno vežbanje od nekoliko sati sedmično i održavanje zdrave telesne težine, takođe doprinosi dobrom zdravlju. Zatim izbegavanje pušenja i konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce.

U istraživanju objavljenom 8. januara u "BMJ", istraživači navode da zdrav način života zaista može doprineti dužem životu bez obolevanja od uobičajenih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Rezultati ukazuju na to da žene mogu produžiti životni vek nakon 50. godine za otprilike deset godina, a muškarci mogu živeti otprilike osam godina duže ukoliko se pridržavaju zdravih navika.

Kako bi pratili ove podatke, istraživači su analizirali 111.000 žena i muškaraca u Americi starosti između 30. i 75. godina života. Ispitanici su odgovarali na pitanja o njihovim životnim navikama i zdravlju svake dve godine od 2014. godine. Na osnovu njihovih odgovora životni stil svakog ispitanika ocenjen je na skali od 0 do 5.

Žene koje su tokom života poštovale četiri od pet zdravih navika živele su u proseku 34 godine duže bez hroničnih oboljenja nakon 50. godine života.

S druge strane, muškarci koji su se takođe pridržavali četiri zdrave navike živeli su prosečno 31 godinu duže od onih koji su bili skloni nezdravom životu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još