U Beogradu nema dobre lokacije za "pontonac"

Jedino pravo rešenje − izgradnja novih mostova preko Save i Dunava, po sistemu "što više - to bolje".

Bauk straha od smrtonosnih gužvi kruži Beogradom i šire, kad počne sanacija mosta "Gazela“, jer 165.000 vozila koja dnevno prelaze preko nje nemaju gde da se preusmere. A onda je Dragan Đilas, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za realizaciju Nacionalnog investicionog plana (NIP) lansirao ideju − izgraditi pontonski most preko Save dok traje sanacija. 

- Moja ideja sa pontonskim mostom, mostom na baržama odnosno "novosadskim slučajem“ primenjenim u Beogradu, samo je "zadatak za razmišljanje“ stručnjacima - kaže Dragan Đilas. - Da li je to moguće, reći će ljudi iz "Mostogradnje", na primer, ili stručnjaci iz instituta i sa fakulteta. Moj je rezon jednostavan − ako je moglo da funkcioniše u Novom Sadu posle rušenja tamošnjih mostova, da li je moguće da bude efikasno i u Beogradu, dok se bude popravljala "Gazela", a zašto da ne i dok se ne izgradi most preko Save na donjem špicu Ade Ciganlije. 

Dragoje Lukić je projektovao most na baržama u Novom Sadu, ali i nadgledao njegovu realizaciju i funkcionisanje (tada je bio zaposlen u "Mostogradnji“, danas u "Inet mostu“), o ideji "pontonca“ u Beogradu kaže: - Sa tehničkog aspekta nema nijednog razloga da se most na baržama ne može izgraditi i preko Save u Beogradu. Međutim, teškoće se javljaju kada bi trebalo odgovoriti na pitanje − gde ga locirati? Najefikasnije bi bilo da bude u neposrednoj blizini "Gazele“, kako ne bi bilo potrebno graditi mnogo pristupnih saobraćajnica, ali je takvo rešenje gotovo neizvodljivo. Naime, "Gazela“ se nalazi u zoni beogradskog železničkog čvora, što znači moraju se premostiti koloseci, a tu gde je most ima ih na desetine. Da li je realno da se, zbog drumskog, prekida železnički saobraćaj? Ako bi se ponton izgradio uzvodno, iznad Ade Ciganlije, tamo je već Ostružnički most na obilaznici, čime se ništa ne dobija. 

- Ovaj adhok predlog morao bi se da se proveri kroz izradu saobraćajne studije - kaže Miloš Nešić, direktor Instituta za puteve. - Ništa se ne bi dobilo, ako bi se "drumske krstarice" prevele preko Save, "ugurale" u gradske ulice i kroz njih vodile prema izlasku na autoput. To nije dobro rešenje. Kako mi se čini, nema nijednog dobrog privremenog rešenja, jer što se na jednoj strani poboljša, na drugoj se pogorša. Beogradske, ali i srpske, saobraćajne probleme jedino rešava izgradnja novih mostova preko Save i Dunava, po sistemu - što ih je više, to je bolje.

- Pontonski prelaz, odnosno most na baržama "Mostogradnja" može da izgradi u najkraćem mogućem roku - kaže Branko Knežević, direktor ove firme. - Iz mog ugla, najbolje je osposobiti most kod Obrenovca koji ovoga trenutka ničemu ne služi, jer nema pristupnih saobraćajnica, odnosno kompletirati Ostružnički most, a to znači izgraditi nizvodni deo mosta, za koji su urađeni svi pristupni stubovi kao i oni u koritu Save.

("Pregled“)

Pogledajte još