VAŽNA JE REDOVNA I PRAVILNA NEGA: Zube peremo ujutro za lepotu, uveče za zdravlje

Zdravi zubi su preduslov i za dobro zdravlje, ali i za samopouzdanje. Zato je redovna i pravilna nega zuba način da to postignemo, no da li znamo kako se to radi?

Zube perite minimum dva puta dnevno. Kaže se, ujutru za lepotu, a pred spavanje za zdravlje. Sa ukusom paste lezite u krevet.

- Šećeri i ugljeni hidrati koji se talože na zubnom plaku razvijaju kiseline i toksine koji tokom noći nagrizaju zubnu gleđ i mogu, pogotovo kod dece, da izazovu bespovratne promene koje su štetne. Zato je neophodno prati zube pred samo spavanje - naglašava stomatolog dr Milan Kuljača.

Matematika dobre oralne higijene glasi – zube perite dva puta dnevno po dva minuta. Tako čuvate srce, pluća i ne samo njih.

- Ukoliko imamo sve zdrave zube, bez protetskih nadoknada, bez fiksne proteze, sigurno da nam je puno lakše i manje vremena potrebno da bismo zube oprali. To je, da kažemo, standard, tih dva minuta je minimum koliko bi trebalo da traje pranje zuba - napominje stomatolog dr Nikola Busarac.

Stomatolozi ističu i da je neophodno pokriti sve površine, gornje, donje i bočne. Ali, moramo li da menjamo četkicu i koliko često?

- Na tri meseca, uz pravilnu upotrebu, četkice bi trebalo menjati. To znači da koristimo pokrete koje nam savetuje stomatolog - dodaje dr Busarac.

Pretpostavka da ćemo grubim pokretima četkice bolje oprati zube je zabluda.

- Jedan od problema koji se javljaju u usnoj duplji jeste povlačenje desni, a koji su veoma često uzrokovani čvrstim četkicama, odnosno četkicama gde su vlakna izuzetno tvrda i ukoliko sa takvom četkicom agresivno peremo zube desni će se braniti i doći će do povlačenja - objašnjava stomatolog.

Doktor Kuljača napominje da to može da napravi i eroziju u predelu vratova zuba i zato je neophodno konsultovati stomatologa, da li koristiti srednju, meku ili tvrdu četkicu.

Ne zanemarujte miris koji dolazi iz usta.

- Zadah nam ukazuje na određene probleme ili u želudcu ili na određene vrste hrane i pića koje smo konzumirali tokom dana. No, proveravanje zadaha je najbolje ne raditi, već jednostavno oprati zube ako se primeti nešto slično tokom dana, ako treba i tri, četiri puta dnevno - savetuje doktor Kuljača.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još