SA LIKOM UMETNIKA VILIJAMA TARNERA: U Velikoj Britaniji puštena u opticaj najsigurnija novčanica do sada

Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojavila se juče u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji.

Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sada", a polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti.

Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.

- Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela - novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas - rekao je guverner Banke Engleske Mark Karnei.

Banka Engleske predstavila je novu novčanicu u oktobru prošle godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još