KRALJ ČARLS III NEĆE BITI NA NOVOJ: Australija uklanja lik kraljice Elizabete II sa novčanice od pet dolara (VIDEO)

Australija će zameniti portret kraljice Elizabete II sa svoje novčanice od pet australijskih dolara novim dizajnom koji će odražavati i poštovati istoriju australijske autohtone kulture.

Ovu vest saopštila je centralna banka te zemlje.

To je odlučeno nakon konsultacija sa saveznom Vladom, koja podržava promenu, stoji u saopštenju Australijske banke rezervi. Na drugoj strani novčanice i dalje će biti prikazan australijski parlament, rečeno je.

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovo je pokrenula rasprave u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. godine tesnom odlukom odlučili da zadrže britanskog monarha kao državnog čelnika.

Kralj Čarls III, koji je postao britanski monarh nakon majčine smrti, čelnik je države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna.

Australija je u septembru 2022. odlučila da slika kralja Čarlsa neće automatski zameniti kraljicu Elizabetu na novčanicama od pet australijskih dolara.

Vlasti su saopštile da se odluka o stavljanju kraljičine slike na novčanicu od pet australijskih dolara odnosila na njenu ličnost, a ne na njen status monarha.

Banka rezervi navela je da će se konsultovati s domorodačkim grupama oko dizajna novčanice od pet dolara. Za dizajn i štampanje nove novčanice biće potrebno nekoliko godina. Do tada će nastaviti da se izdaje sadašnja novčanica.

Izvor: 021.rs/Hina
Foto: CBS News - Youtube/PrintScreen

Pogledajte još