STUDENTI TEŽE STIŽU U AMERIKU: Ambasada SAD pooštrila kriterijume za program Work&Travel

Broj studenata koji odlaze na program Work&Travel u Sjedinjene Američke Države je smanjen, jer je američka ambasada pooštrila kriterijume za odlazak. Ovaj popularni program, međutim, nije ukinut.

- Program Work&Travel se ne ukida - kažu u američkoj ambasadi povodom informacija da se jedan od najpopularnijih međunarodnih programa za studente gasi u Srbiji zbog sve učestalijih ilegalnih ostanaka naših učenika u Americi.

- Kriterijumi su pooštreni jer je sve veći broj naših studenata ostajao u Americi po završetku programa i nije se vraćao u Srbiju u roku - kaže Dragana Đorđević, iz agencije "Prestiž edukejšn", koju je akreditovao Stejt department da šalje studente na ovaj program.

- Za Work&Travel studente to u praksi znači da se nisu vratili u roku od maksimalnih pet meseci, koliko je predviđeno za boravak, a na koliko je oročena i viza. Studenti rade tri-četiri meseca, a maksimalno 30 dana po isteku programa mogu da putuju.

Dragana Đorđević kaže da ambasada sada vrši detaljnije provere i pažljivije procenjuje da li će se određeni student vratiti.

- Mi, kao i sve druge agencije koje organizuju Work&Travel program, zajedno sa ambasadom smo postavili visoke kriterujume i uslove za odlazak jer je to ambasada od nas pre svega očekivala - kaže Dragana Đorđević.

- Važno je da se po završetku programa studenti vrate i ne produžavaju svoj boravak po drugom tipu vize. U suprotnom, ugrožavaju svoj ponovni odlazak u Ameriku, kao i odlazak svojih ukućana, i, naravno, budućih generacija.

U Ambasadi SAD u Beogradu navode da se svake godine hiljade studenata iz Srbije kvalifikuju za ovaj program.

- Svaki slučaj apliciranja se razmatra pojedinačno. Službenici za vizu koriste statističke analize prethodnih putnika, uključujući i prekoračenje roka ostanka, kako bi utvrdili koji podnosioci zahteva mogu da se kvalifikuju. Ovo važi za sve kategorije putovanja - navode sagovornici.

Oni tvrde da se većina studenata koji ispunjavaju uslove za Work&Travel vize vrati u Srbiju u skladu sa zakonom.

Broj novih studenata u SAD u padu je već treću godinu zaredom. Stručnjaci kažu da se neki strani studenti osećaju manje dobrodošlim, dok su istovremeno troškovi veći, a vize je teško dobiti, navodi Glas Amerike. Strani studenti obično plaćaju znatno veće školarine od domaćih. Opadanje broja stranih studenata zabrinjava zvaničnike u SAD i zbog činjenice da je to jedan od najsigurnijih načina za širenje uticaja ove zemlje u svetu.

Inače, program Summer Work and Travel daje kvalifikovanim studentima priliku da vide Ameriku iz prve ruke, tako što tamo žive i rade tokom letnjeg raspusta. Program ima za cilj da pruži studentima mogućnost da iskuse život u SAD i da to iskustvo podele kada se vrate kući.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još