Socijalni dijalog u Srbiji veoma loš

0

BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) – Socijalni dijalog u Srbiji je "veoma loš", akteri dijaloga su nespremni i neosposobljeni a poverenje među sindikatima je minimalno, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju brošure "Stanje socijalnog dijaloga posle dvadeset godina tranzicije".

BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) – Socijalni dijalog u Srbiji je “veoma loš”, akteri dijaloga su nespremni i neosposobljeni a poverenje među sindikatima je minimalno, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju brošure “Stanje socijalnog dijaloga posle dvadeset godina tranzicije”.

Brošura sadrži istraživanje o stanju socijalnog dijaloga na nacionalnom i lokalnom nivou u Srbiji, a autori Zoran Stojiljković i Srećko Mihailović ocenili su da je osnovni razlog nerazvijenosti socijalnog dijaloga nepoverenje građana u sindikate i institucije vlasti.

Kako je navedeno, socijalni partneri – država, poslodavci i sindikati nisu uspeli da “ožive proces kolektivnog pregovaranja”, nije izgrađena mreža lokalnih socijalno-ekonomskih saveta a sindikati su razjedinjeni.

“Sindikati ne postižu svoju osnovnu nameru a to je povećanje zarada, kultura solidarnosti i borbenosti unutar sidnikata nije razvijena a sindikati su razjedinjeni i njihovi odnosi su zategnuti”, rekao je Stojiljković.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.