Optužena za mito odbacila sve tačke optužnice

SMEDEREVO, 24. decembra 2010. (Beta) - Prvookrivljena u predmetu invalidskih penzija Gorica Petković u petak je u Višem sudu u Smederevu na glavnoj raspravi odbila optužbe za primanje i davanje mita, falsifikovanje isprava i zloupotrebu položaja.

Goricu Petković, pravnicu u filijali Republičkog PIO fonda, tužilac tereti za 24 krivična dela - 11 pomaganja u primanju mita, tri falsifikovanja službene isprave, dva dela davanja mita i osam zloupotreba službenog položaja.

Za većinu svedoka koji su teretili u istrazi, optužena je kazala da ih ne poznaje, a sudiju je pitala kako je moguće da je, prema optužnici, svim lekarima, kojima je navodno dala mito da bi doneli pozitivno rešenje o penziji, rekla istu frazu i na isti način im dala novac: zamotan u beli papir.

Prema njenim rečima, čudno je i što su svi ti lekari mito videli tek kada su stigli kući. Prema policijskom dokumentu, Gorica Petković je lekarima kao mito davala i garderobu.

Okružno javno tužilaštvo, odnosno sada Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 32 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna koji su, kako navodi istraga, kriminalnim radnjama omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju iako na to nisu stekli zakonsko pravo.

Pogledajte još