Glasovni saobraćaj i mobilni internet rastu iz dana u dan

Glasovni saobraćaj u Telenor mreži dostigao je rekordne vrednosti za vreme vanrednog stanja, čak 50 odsto više u odnosu na vrednosti u prethodnom periodu. Tokom ili nakon važnih objava na TV-u, dostiže rekordne vrednosti koje iznose i do 50 procenata porasta u odnosu na slične skokove, kao što je to novogodišnja noć. Kada govorimo o udarnim periodima potrošnje, to je obično oko podneva, preciznije između 10 i 13 časova, kada mnogi rade od kuće i intenzivnije komuniciraju sa kolegama. Kada se govori o mobilnom internetu ili prenosu podataka, on je najintenzivniji u večernjim časovima, pa sve do ponoći.

- Telenor mreža je stabilna i ima kapacitet da podrži jaču potrošnju u ovoj izuzetnoj situaciji pojave virusa COVID–19. Proširili smo kapacitete interkonekcije ka drugim operaterima i sve svoje resurse ulažemo u stabilno funkcionisanje mreže. Svi se prilagođavamo novim načinima funkcionisanja: kako da obrazujemo decu, radimo, obavljamo svakodnevne poslove, budemo u kontaktu sa onima koje ne možemo da viđamo. I da pri tom ostanemo kod kuće. Da bismo u tome uspeli, potrebno nam je da budemo povezani i da ta veza radi besprekorno. To nam je od najveće važnosti, posle zdravlja zaposlenih, koje je apsolutni prioritet - rekao je Saša Leković, izvršni direktor tehnike u Telenoru.

Telenor je omogućio besplatan pristup platformi za učenje za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola. Ovaj način učenja, kao i korišćenje raznih digitalnih servisa, dovešće do sve intenzivnijeg korišćenje mobilnog interneta. Zato korisnicima dajemo nekoliko saveta za racionalno korišćenje kapaciteta mreže:

• Molimo vas da tokom dana skidate samo neophodna dokumenta, a ostala u vreme manje opšte potrošnje interneta (00-09h);

• Kada šaljete ili razmenjujete dokumenta, koristite onlajn alate predviđene za to, umesto da ih prosleđujete kao prilog mejla;

• Ukoliko ste u mogućnosti, igrice ili video strim više koristite u vreme kada je manja potrošnja interneta;

• Isključite autoplej na striming servisima i automatsko preuzimanje medija na aplikacijama za čet i društvenim mrežama;

• Kada razgovarate preko aplikacija, ukoliko je moguće, isključite video i pređite na audio pozive.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.