Za NIS 900 miliona evra

Za sve investicione projekte NIS-a do 2009. planirano je oko 900 miliona evra, a polovina tog iznosa biće uložena u pančevačku i novosadsku rafineriju, izjavio je juče direktor NIS − Rafinerije nafte Ilija Anđelković. 

Vlada Srbije i NIS već su obezbedili 126 miliona evra za nabavku opreme i završetak projekata u ovoj i delom u sledeće dve godine, dok će izvore i dinamiku ostalog dela ulaganja određivati poslovodstvo NIS-a u skladu s poslovnom politikom, rekao je Anđelković na konferenciji za novinare na Sajmu investicija. 

On je istakao da će, po okončanju procesa privatizacije nacionalne naftne kompanije, "ko god da bude vlasnik NIS-a ili rafinerija morati da uradi planirane investicione projekte ukoliko želi da bude konkurentan na domaćem tržištu i u okruženju". 

Anđelković je precizirao da su ključni pravci ulaganja u postrojenja NIS-a usmereni na smanjenje emisije štetnih gasova u rejonima rafinerija radi zaštite životne sredine, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa postrojenja i dostizanje standarda goriva "EU2009". Ostvarivanje tih razvojnih programa obezbediće opstanak NIS-a na domaćem tržištu, na kojem je sve veća konkurencija stranih naftnih kompanija, zadovoljiće potrebe naših građana za najkvalitetnijim gorivom, ali i obezbediti znatne količine za izvoz, rekao je Anđelković.

("Pregled")

Pogledajte još