Cena Bambija na Berzi udvostručena

BEOGRAD, 3. januara 2011. (Beta) - U protekloj godini na Beogradskoj berzi najviše su na godišnjem nivou poskupele akcije kompanije Bambi Banat [BMBI] čija je cena udvostručena u odnosu na 2009. godinu.

Vlasnici akcija požarevačkog konditora su akcije - koje su kupili početkom 2010. po ceni od 8.000 dinara komad - mogli da prodaju po oko 16.900 dinara krajem decembra 2010, objavilo je srpsko tržište kapitala.

Među prošlogodišnjim dobitnicima su i vlasnici akcija mlekare Imlek [IMLK], čija je cena u odnosu na 2009. godinu porasla bezmalo 28 odsto. Osetno su porasle i cene holdinga Energoprojekt [ENHL] i građevinskog preduzeća Napred [NPRD], po više od 16 odsto, što je, kako navode sa Berze, znatno više u odnosu na najbolju ponuđenu kamatu na godišnjem nivou u domaćim bankarskim institucijama prema do sada zvanično objavljenim podacima.

S druge strane, u toku 2010. godine najveći pad zabeležile su akcije subotičke kompanije Fidelinka [FIDL] čija je cena za godinu dana smanjena 63 odsto.

Za više od 50 odsto u prethodnoj godini su pale i cene vlasničkih hartija beogradskog Velefarma [VLFR], novosadske Razvojne banke Vojvodine [MTBN] i zemunskog Pupin telekoma [PTLK].

Pogledajte još