SPREMNI I ZA IZVOZ: Nišlije prave test koji otkriva koronu, mogu da proizvedu 1.500 dnevno

Narednih dana u Nišu počeće proizvodnja oko 1.500 testova za kovid 19 dnevno, za potrebe zdravstva u Srbiji. Reč je o testovima koji se rade iz krvi i koji su, kako objašnjavaju u firmi u kojoj će se proizvoditi, pouzdaniji od pi-si-ar, ali i od takozvanih brzih testova. Osim što ukazuje na prisutnost virusa, testovi će pokazati i da li pacijent može da bude donator krvne plazme, ali i uspešnost vakcine, kada se bude pojavila.

Prema rečima direktora firme "Neomedika" Saše Tričkovića, Ministarstvo zdravlja dalo je sve neophodne dozvole za izradu, pa se već kroz dve nedelje, kada se završi finalni razvoj, očekuje masovna proizvodnja testova.

- Proizvodićemo test za kovid 19 na antitela, kvantitativnog tipa, klase IgM i IgG. Spremni smo za proizvodnju u kapacitetu od oko 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a Vlada Srbije će odrediti kasnije u koje referentne laboratorije će ići nakon završetka našeg dela razvoja - rekao je Tričković.

On pojašnjava da nije reč o klasičnim testovima iz brisa koji zavise od preciznosti uzimanja samog brisa, već se radi iz krvi, zbog čega je, kako objašnjava, precizniji od ostalih.

- Naš test je od 100 do 500 puta osetljiviji. Pi--si-ar metoda je potpuno drugog tipa, dokazuje prisustvo virusa u nečemu, u ovom slučaju u brisu. A mi dokazujemo nivo antitela u krvi, što znači da je ovog momenta spreman da prepozna ko ima akutnu fazu infekcije. Iza toga, IgG klasa dokazuje da li pacijent ima dovoljan nivo antitela da može da bude donator krvne plazme za lečenje pacijenata, ali i kada se vakcina bude pojavila, moći će da dokazuje uspešnost vakcinisanja. Test je naša inovacija koju smo razvijali poslednje četiri godine generalno, a kovid test je samo još jedan na platformi koja se zove "Naisa", na analajzeru i celoj paleti testova koje radimo - pojašnjava Tričković.

Stefan Đurić, doktor medicine, objašnjava da će se metodom ovih testova ubrzati dobijanje rezultata, jer se on radi po drugačijem principu.

- Dok se kod klasičnih eliza testova moraju najpre skupljati pacijenti, određeni broj ljudi da bi test bio što više iskorišćen, naši testovi se koriste po principu jedan na jedan, što znači jedan ketridž, jedan test. To će mnogo ubrzati testiranje i dobijanje rezultata. Princip monotesta omogućava primenu ovog aparata u svim laboratorijama, a ne samo u velikim, koje zahtevaju veliki broj uzoraka - objašnjava Đurić.

SPREMNI I ZA IZVOZ

Ukoliko bude bilo potrebe da se proizvodnja poveća, radiće se, kaže i u drugoj smeni, a svi kapaciteti za to biće obezbeđeni. Tek kada se zadovolje potrebe naše zemlje, testovi će se, kako napominju u firmi, izvoziti i u druge zemlje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još