ČETIRI PRAVILA ZA ZDRAV DORUČAK: Smršajte uz pravu kombinaciju namirnica

Ne kaže se bez razloga da je doručak najvažniji obrok. Ukoliko izaberete pravu kombinaciju namirnica, duže ćete biti siti, nećete imati potrebu za slatkišima i "zabranjenom" hranom, pa ćete samim tim napraviti deficit u broju kalorija i započeti i proces mršavljenja.

Da li vam se desilo da doručkujete i za sat vremena osetite ponovo glad i manjak energije? To je zbog toga što niste izabrali prave namirnice kada je jutarnji obrok u pitanju, niste uneli one nutrijente koji su organizmu potrebni, kažu nutricionisti.

Ovo su pravila za dobar doručak:

Doručak mora da sadrži dovoljnu količinu proteina u sebi

Proteini su ključni kada je celokupni dnevni balans u pitanju, s obzirom na to da učestvuju u izgradnji mišića, drže nas duže sitima, i ubrzavaju metabolizam. Nutricionisti savetuju da doručak treba da sadrži 20-30 g proteina.

Namirnice koje su bogate proteinima su jaja, mladi sir, jogurt i orašasti plodovi.

Složeni ugljeni hidrati

Složeni ugljneni hidrati poput žitarica su dobrodošli, dok one poput šećera i brašna treba izbegavati kada je doručak u pitanju. Oni nisu hranjivi, a i vrlo brzo ćete opet biti gladni.

Povrće

Povrće je puno vitamina i vlakana i mora da se nađe u prvom obroku kako bi telu obezbedili dovoljnu količinu energije. Ukoliko planirate da izgubite kilorame voće treba izbegavati. Iako je ono zdrava zamena za slatkiše, u sebi sadrži šećere koji će usporiti proces topljenje masnih naslaga.

Zdrave masti

One koje u sebi sadrže omega masne kiseline i te kako su značajne i dobar izbor kada je doručak u pitanju. Potrebno je da unesemo 10 do 15 g masti u sklopu jutarnjeg obroka.

Primer najbolje iskombinovanog obroka bi mogao da bude omlet sa slaninom i povrćem i kriškom integralnog hleba ili porcija žitarica i kiselo mleko ili kefir.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Mogujatosama.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još