VREME JE ZA VEŽBANJE: Posle kućne izolacije postepeno se vratite u formu

Povratak u dobru fizičku formu posle više od mesec dana kućne izolacije nije lak, naročito za starije, ali je moguć, poručuju stručnjaci za fitnes.

Za početak najvažnije je da se vreme slobodnog kretanja maksimalno iskoristi za ubrzano hodanje. Da biste znali da odredite ritam odnosno brzinu kretanja trebalo bi da imate u vidu da bi za 30 minuta trebalo da prepešačite minimum od jedan i po do dva kilometra.

U šetnju ne bi trebalo da idete punog stomaka, već je poželjno da od obroka prođe neko vreme i da nosite odgovarajuću obuću. Pre izlaska poželjno je da se uradi nekoliko vežbi zagrevanja, od kojih su najvažnije rotiranje gornjeg dela tela, kruženje ramenima, savijanje i opružanje kolena. Svaka pojava bola prilikom hodanja ili zagrevanja je znak da bi trebalo da se prestane sa aktivnošću, da se odmori i pokuša ponovo. Ukoliko se bol stalno javlja pri istom pokretu neophodno je da se potraži savet lekara.

Da bi povratak u formu bio zagarantovan, Igor Kovačević, iz sportskog udruženja "Živi zdravo", savetuje da postepeno počenete da praktikujete i vežbe snage. Za njih nisu potrebni nikakvi rekviziti, ni oprema, a rade se jedna za drugom u dva ciklusa sa samo tri minuta pauze između njih. Svaku vežbu radite po 10 ponavljanja.

SKLEKOVI

Oslonite se na šake i kolena. Hodajući šakama zauzmite poziciju za sklek, ali ostanite oslonjeni na kolenima da bi vam vežba bila lakša za izvođenje. Pravilno disanje je da se prilikom napora izdiše vazduh, a udiše u trenutku opuštenosti.

TRBUŠNJACI

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Odižite samo ramena i lopatice od podloge.

DIJAGONALA

Oslonite se na kolena i na šake pa podižite dijagonalno levu ruku i desnu nogu, pa obrnuto.

POLUČUČANJ

Stanite sa stopalima postavljenim u širini kukova. Spustite se u polučučanj vodeći računa da kolena ne prelaze vrhove prstiju na nogama i da leđa ostanu prava.

PODIZANJE KARLICE

Lezite na leđa sa savijenim kolenima i dižite kukove od podloge.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još