U Srbiji mnogi iznad zakona

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je juče da su u Srbiji mnogi iznad zakona i da "slučaj Delte" to jasno pokazuje. Komisija za zaštitu konkurencije odbila je zahtev za odobrenje koncentracije kojom bi "Delta“ kontrolisala preko 55 odsto tržišta, podsetila je ona i dodala da je rešenje poništeno u upravnom sporu, pa Komisija treba ponovo da odlučuje po ovom zahtevu, što znači da koncentracija i dalje nije odobrena − ali je, ipak, izvršena. 

- Samo ova činjenica dokazuje da je "Delta" iznad zakona, jer je uradila nešto što zakon ne dozvoljava - rekla je Baraćeva. 

Ona je istakla da svi koji godinama kupuju, a da im se ne proverava poreklo novca, što je po zakonu obavezno, jesu iznad zakona, kao i da su svi koji ne plaćaju porez, akcize, koncesione naknade, takođe, iznad zakona. 

- Verujem da su predsedniku Tadiću sve ove činjenice takođe poznate, ali je javnosti nepoznato da li je on od nadležnih institucija zatražio izveštaje, što bi samo po sebi doprinelo uspostavljanju zakonitosti - rekla je Baraćeva. Prema njenim rečima, Savet smatra da je kršenje vlasničkih prava akcionara "C marketa" najdrastičnije s kojim smo se dosad sreli, pa bi predsednikov zahtev da mu nadležne institucije dostave izveštaje pokazao njegovu brigu ne samo da niko ne bude iznad zakona, već i da niko ne bude bez zaštite zakona i institucija. 

Objašnjavajući kako je došlo do toga da je "Delta" tuži, Baraćeva je rekla da je to, između ostalog, i zbog toga što "vlada na izveštaje i preporuke Saveta reaguje ili ignorisanjem ili vređanjem članova Saveta, a da pri tom nikada nije prihvatila ni opovrgla nijedan izveštaj" tog tela. Ona je dodala da je krivična prijava koju je "Delta" pokrenula protiv nje "pritisak na Komisiju za zaštitu konkurencije u trenutku kada treba da donese novo rešenje o koncentraciji između 'Primera C' i 'C marketa'".

("Pregled")

Pogledajte još