Izveštaji ne utiču na početak pregovora

BEOGRAD, 11. januara 2011. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u utorak da izveštaji koje će u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 25. i 26. januara podneti izvestioci Dik Marti i Žan-Šarl Gardeto direktno ne utiču na početak pregovora ali stvaraju drugačiju političku klimu na Kosovu.

Ivanović je u emisiji Kažiprst B92 rekao da su, nakon objavljivanja izveštaja Dika Martija o trgovini organima i Žan-Šarla Gardeta o zaštiti svedoka, međunarodne misije na Kosovu postale svesne da je "evidentiran problem".

"Mnogi u međunarodnim misijama su mislili da će proći njihov mandat a da neće morati da dotaknu vruć krompir, jer nisu otvorili temu kao što je etinički motivisan zločin i trgovina organima", kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, pregovori Beograda i Prištine čekaju da se formira kosovska vlast. Državni sekretar je naveo da za Srbiju i kosovske Srbe pomeranje rokova za početak dijaloga Beograd-Priština nije dobro, jer postoji mnogo pitanja koja bez direktnih razgovora ne mogu biti rešena.

Pogledajte još