Ugrožen džep potrošača

Od početka godine pa do kraja oktobra inflacija u Srbiji, merena preko potrošačkih cena koje se obračunavaju po metodologiji usklađenoj s metodologijom u Evropskoj uniji, već je dostigla 8,2 odsto. Samo u oktobru u odnosu na septembar ove su cene porasle 0,5 odsto, a za godinu dana, odnosno u poređenju s lanjskim oktobrom, potrošačke cene više su bezmalo devet, tačnije 8,9 odsto − saopštio je Republički zavod za statistiku. 

Prošlog meseca su u odnosu na septembar najviše porasle cene alkoholnih pića i duvana − 1,4 odsto, odeće i obuće, kao i usluga u restoranima i hotelima - po 1,3 odsto, obrazovanja jedan i transporta 0,9 odsto. Merenje inflacije u Srbiji, kao što je poznato, dogodine bi trebalo da se obavlja isključivo preko potrošačkih cena. Dakle, više neće biti uzimane u obzir maloprodajne cene. Budući da se za merenje indeksa potrošačkih cena koristi drugačija metodologija od one za maloprodajne, ne čudi što postoje razlike u procentima njihovog rasta. Tako je inflacija merena preko maloprodajnih cena bila manja − sedam i po, a po novoj metodologiji ona je već pomenutih 8,2 odsto. Za 0,1 procentni poen manja je i godišnja stopa. 

U svakom slučaju, oba podatka o kretanju cena u Srbiji samo potvrđuju da će ovogodišnja inflacija biti možda i veća ne samo od prvobitno projektovanih šest i po odsto, nego i od najnovijih prognoza kreatora ekonomske politike, pa i ekonomista. Jer, kao što je poznato, ponovo predstoji poskupljenje hleba, mleka, a potom i mlečnih proizvoda i, naravno, električne energije. Sva ta poskupljenja, a pogotovu struje, uticaće i na mnoga lančana povećanja cena drugih proizvoda, što će biti veliki udar na džep potrošača. 

Da inflacioni pritisci neće jenjavati do kraja ove godine pokazale su i anekte među privrednicima ali, istini za volju, njihovo slabljenje trebalo bi očekivati u prvom tromesečju 2008. Da li će zaista tako i biti teško je proceniti, pogotovu zbog toga što mnogi stručnjaci procenjuju da budžet za 2008. godinu pokazuje da se ne treba nadati smanjenju javne potrošnje, koju mnogi apostrofiraju kao jedan od najvažnijih generatora inflacije.

("Pregled")

Pogledajte još