Najmanje stranaca u Super ligi Srbije

ŽENEV, 18. januara 2011. (Beta-AP) - Evropski fudbalski klubovi sve više se oslanjaju na igrače iz inostranstva i zanemaruju rad sa mladima, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u 534 prvoligaške ekipe u 36 zemalja.

Univerzitet u Nojšatelu u Švajcarskoj saopštio je da svaki klub u proseku danas pod ugovorom ima 24,5 fudbalera, među kojima više od osam stranaca, od kojih je jedan obavezno Brazilac.

Studija je pokazala i da je u ekipama sve manje fudbalera uzrasta do 21 godine i sve manje onih koji su ponikli u omladinskim školama kluba koji predstavljaju.

Sličan trend je u pet najvećih evropskih prvenstava, engleskom, španskom, italijanskom, nemačkom i francuskom, primetan još od 2005. godine. Transferi su i dalje u modi, pa je od 13.108 praćenih fudbalera skoro 50 odsto njih barem jednom u karijeri prešlo u klub u drugoj zemlji.

Najviše stranih fudbalera ima na Kipru 72,3 odsto, a sledi Engleska sa 58 odsto, odnosno 320 internacionalaca u Premijer ligi. Najmanje stranaca ima u Super ligi Srbije, manje od trojice po klubu.

Aktuelni prvak Evrope Inter iz Milana tokom istraživanja je 99,8 odsto vremena igrao bez ijednog Italijana u ekipi. Engleski Arsenal je bez Engleza u 89,6 odsto vremena.

Izuzeci su baskijski Atletik Bilbao i Real Sosijedad, jedina dva kluba u pet najjačih evropskih liga koje uglavnom predstavljaju igrači ponikli u njihovim omladinskim pogonima. Slede ih Bajern iz Minhena i Barselona.

Atletik Bilbao je i jedan od 25 klubova u kojima nema stranaca, ali su svi ostali iz slabijih liga.

Najstariji klub u Evropi je Inter u kome su prvotimci 1. oktobra u proseku imali po 29,61 godinu. Drugo i treće mesto, računajući samo
ekipe "velike petorke", zauzimaju Milan i Roma, takođe klubovi iz Italije gde se igra sporiji fudbal.

Najiskusniji tim u Engleskoj, gde se igra veoma brz fudbal, ima finalista Lige Evropa iz prošle sezone Fulam - prosečno 28,89 godina.

Engleska Premijer liga ima najviše reprezentativaca. Trojica od petorice fudbalera koji igraju za tamošnje ekipe barem jednom su od juna 2009. godine predstavljali i svoju zemlju. Samo Totenhem ima 22 reprezentativca, među kojima i četiri hrvatska. Svih 16 klubova prve hrvatske lige zajedno imaju tri reprezentativca.

Totenhem prate Mančester Siti, Arsenal i Fulam, a potom prvi neengleski klub na listi Bajern za koji igra 19 reprezentativaca.

Izveštajem se ukazuje i da je prevelika aktivnost na tržištu na duge staze uglavnom loša.

Lider Premijer lige Mančester junajted važi za najstabilniji, pošto u njemu igrači ostaju u proseku skoro po šest godina. Fudbaleri španskog prvaka Barselone u tom klubu se prosečno zadržavaju četiri sezone, što tu ekipu stavlja na treće mesto liste.

Vodeći tim francuskog prvenstva Lil najmanje je kupovao u 2010. godini, ako se računaju samo klubovi pet najvećih prvenstava. Samo devet odsto igrača koji su činili tim Lila 1. oktobra u taj klub je došlo prošle godine.

Pogledajte još