Moguć i treći tender

Predsednik sindikata preduzeća "Prva petoletka" iz Trstenika Milovan Miletić izjavio je da je uzrok neuspešne prodaje preduzeća loše urađena tenderska dokumenacija, a ne odsustvo interesovanja kupaca. 

- Sada se pojavila nova zajednička ponuda ruske firme "Rosoborono eksport", koja je već učestvovala na drugom tenderu, i austrijsko−kanadske firme "Magna". Oni su zainteresovani za kupovinu "Petoletke" kao celine. Poslalili su dopis o svojim namerama i dolaze da pregovaraju, u Beogradu su tim povodom 19. novembra, a 20. će doći u "Petoletku" - rekao je Miletić Tanjugu. On je naveo da tim povodom ministar Mlađan Dinkić putuje u Austriju početkom decembra, i da će se nakon tih sastanaka znati šta će biti sa trsteničkim gigantom. 

- Ako ovi razgovori budu uspešni, biće raspisan treći tender i ići će se na celu prodaju, a ako propadne, onda će se ići na pojedinačnu prodaju zavisnih preduzeća - objasnio je Miletić. 

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević, komentarišući sve učestalije "propadanje" tendera, rekao je da su prodaje neuspešne jer se, generalno, nude slabija preduzeća, odnosno ona koja su propala, nisu najbolja u svojoj branši.

- Drugi razlog za propadanje tendera je, što generalno naši političari ne priznaju, a to je da interesovanje za kupovinu kapitala u Srbiji opada. Verovatno će to i trajati dok se ne smiri politička situacija oko Kosova i Metohije - naglasio je Kovačević. Čitava zbrka je i oko političkog navijanja da bude više ruskog kapitala, a činjenica je da će svaki kapital, pa i ruski, doći tek onda onda kada procene pokažu da je investicija isplativa. Agencija za privatizaciju objavila je tender za prodaju 70 odsto kapitala "Prve petoletke" 14. marta ove godine. "Prva petoletka" je nekada upošljavala oko 17.000 ljudi, bila jedan od najznačajnijih proizvođača hidraulike i pneumatike, s izvozom većim od 100 miliona dolara.

("Pregled")

Pogledajte još