KRALJICE LETA: Breskve smanjuju alergije, kožu čine glatkom, jačaju imunitet i drže šećer pod kontrolom

Mnogima omiljeno letnje voće - breskve, konačno su "osvojile" pijace i markete. Mame nas svojim slatkastim mirisom i lakoćom kombinovanja s drugim i slatkim i slanim namirnicama, no ujedno su bogate hranljivim stvarima te njihova redovna konzumacija pozitivno utiče na naše zdravlje. U tome nije zanemarljiv ni njihov uticaj na naš spoljašnji izgled, posebno na kožu.

Jedna prosečna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, A, E i K, mangana, vlakana, gvožđa i kalijuma, a sadrži manje od 1 grama masti. Treba istaći i bogatstvo antioksidanta, a ukoliko se od ovog voća napravi sok, to omogućuje bržu apsorpciju i delovanje na naš organizam već nakon 30 minuta.

Evo šta takva kombinacija nutrijenata, minerala, vitamina i antioksidansa može da učini za naše zdravlje:

1. Poboljšava probavu

Prosečna breskva sadrži 2 grama vlakana, od čega ih je pola topivo, a pola netopivo. Upravo ona netopiva povoljno utiču na našu probavu i pomažu s konstipacijom, dok topiva hrane dobre bakterije koje utiču na zdravlje probavnog sistema.

2. Smanjuje alergije

Jedinjenja koja se nalaze u breskvi povoljno utiču i na one koji se bore s letnjim alergijama, posebno s polenom trava u vazduhu. Naime, kada je telo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno hemilkaliju koja nastoji da pomogne organizmu u odbrani od alergena. No, istovremeno histamin izaziva neprijatne simptome alergije kao što su svrab, kijanje i kašalj.

Tu nastupaju dobrobiti breskve jer njena jedinjenja smanuju otpuštanje histamina u krv i istovremeno ograničavaju upalne procese koji su posledica alergijske reakcije.

3. Kožu čini glatkom

Ekstrakti breskve često mogu da se nađu u kremama za lice i telo i to ne bez razloga. Naime, jedinjenja iz ove voćke poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim tim koža je zategnutija. Sami cvetovi breskve često se pak u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opekotina od sunčevih zraka.

4. Smanje nivo šećera u krvi

Breskva se često preporučuje kao deo obroka dijabetičara zbog svoje sposobnosti snižavanja nivoa šećera u krvi.

5. Jača imunitet

Na kraju, redovna konzumacija breskvi koje obiluju spomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno da utiče na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pak pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.

Savet: Kako biste nakon kupovine što duže sačuvali svežinu ovih voćki, u prodavnici ili na pijaci birajte one tvrđe ili tek lagano mekane. Na sobnoj temperaturi mogu da izdrže najviše nedelju dana. Ukoliko želite da ih sačuvate za kasnije, operite ih, isecite na kockice i spakujte u zamrzivač, pa ih kasnije koristite za pripremu smutija.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.