Problem blanko ostavki rešiti promenom ustava

BEOGRAD, 26. januara 2011. (Beta) - Problem ranije loše prakse blanko ostavki u Skupštini Srbije najbolje se može rešiti izmenom Ustava koji daje mogućnost stavljanja mandata na raspolaganje stranci ili izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika kojom bi se razradila ta ustavna norma, izjavio je u sredu predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović.

On je agenciji Beta rekao da parlament u poslednje tri i po godine u praksi nije imao problem blanko ostavki koje ne postoje u zakonu, već se termin upotrebljava zbog ranije prakse oduzimanja poslaničkih mandata mimo volje poslanika.

"U poslednje tri i po godine Administarstivni odbor Skupštine Srbije nije usvajao takve ostavke koje je podnosila politička stranka, iz razloga što nisu podnete ličcno od narodnog poslanika, a skupštinski poslovnik predviđa da samo narodni poslanik može lično da podnese ostavku", naveo je Konstantinović.

On je ocenio da lošu praksu, koja je postojala ranije, a zbog koje svi pričamo o blanko ostavkama, da se u parlamentu poslanicima oduzimaju mandati mimo njihove volje, najbolje možemo da prekinemo izmenama Ustava.

Pogledajte još