Majska izložba grafike Beogradskog kruga 2006.

Majska izložba grafike Beogradskog kruga 2006. u Galeriji Grafičkog kolektiva Beograd svečano je otvorena u ponedeljak 8. maja u 19.00, u prisustvu izlagača i mnogobrojnih gostiju poklonika i ljubitelja grafike. Uvodnu reč dala je Ljiljana Ćinkul, istoričar umetnosti, a nagradu "Veliki pečat" za 2006. godnu uručio je Dimitrije Pecić, slikar i grafičar, član žirija i dobitnik "Velikog pečata" za 2005. godinu Draganu Momirovu za rad bez naziva u kombinovanoj tehnici.

Ove godine na izložbi učestvuje 80 autora sa očitom dominacijom mladih i najmlađih umetnika. Kako je reč o otvorenoj izložbi, termin "Beogradski grafički krug" treba uslovno prihvatiti; sama izložba predstavlja brojne idejne i estetske stavove grafičara školovanih na beogradskim akademijama kao i onih koji su se obrazovali na akademijama u Novom Sadu, Sarajevu, Prištini, Skoplju, Trebinju, Cetinju, Banja Luci. Majska izložba i njena otvorenost ka različitim školama, generacijama i poetikama, u krajnjoj liniji, rezultira veoma razlomljenom, fragmentalnom slikom u kojoj nije uputno, na osnovu jednogodišnje produkcije, isticati dominantnu poetsku liniju. Mogućnosti za promene u samom grafičkom mediju u novom milenijumu su velike i očekivane. 

Dragan Momirov (1962) se izdvojio na likovnoj sceni već sa prvim grafikama, početkom 90-ih godina, kada je završio postdiplomske studije u klasi profesora Marka Krsmanovića i priredio svoju prvu samostalnu izložbu. Dobre osobine beogradske grafičke škole i autorova posvećenost ovom mediju samo su ubrzale vreme fermentacije i promenu stanja gledanja u stanje viđenja. Momirov je autor osobenog znakovnog sistema koji se zasniva na redukciji suvišnog a bitna svojstva njegovih radova su kompaktnost, znakovnost, jednostavnost, reljefnost, kontrastnost, uravnoteženost i fokusiranje na arhetipske modele. 
 
Izložba je realizovana finansijskom podrškom Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Dragan Kljajić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.