NAJVIŠE KAZNI ZA UGOSTITELJE: Sanitarna inspekcija dosad uradila skoro 3.000 vanrednih nadzora, najviše kršenja mera u Beogradu

Sanitarni inspektori od početka jula po izmenjenoj i dopunjenoj Uredbi Vlade o sprečavanju Kovida-19, pojačano "češljaju" teren. Dosad su uradili 2.968 nadzora, uglavnom vanrednih, izdali 51 rešenje sa hitnim rokovima za otkljanjanje propusta i podneli 31 prekršajnu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca i zaposlenih. Na osnovu toga, prerkršioci bi pred sudovima mogli da budu kažnjeni pojedinačno sa 50.000 do 150.000 dinara, a privredni ubjekti i do 500.000 dinara.

Pomoćnik ministra zdravlja za sanitarni nadzor dr Goran Stamenković kaže za "Novosti" da ova služba kontroliše samo pravne subjekte i izdaje rešenja o kućnoj izolaciji. Kontrola da li pojedinci nose zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde nije moguće držati distancu od metar i po poverena je komunalnoj policiji, kaže Stamenkobić, a provera poštovanja mere kućne izolaije je u nadležnosti MUP.

Sanitarni inspektori, u skladu sa Uredbom Vlade i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zbgo epidemije Kovida-19 ažurnije kontrolišu pravna lica i preduzetnike koji podležu sanitarnom nadzoru - ugostiteljske objekte, salone za negu lica i tela, frizerske salone, teretane i fitnes centre, predškolske i školske ustanove, javni prevoz, trgovine i tržne centre...

- Posebno smo pojačali nadzor ugostiteljskih i objekata za promet robe i usluga. Upravo njima je napisano i najviše prekršajnih prijava jer nisu koristili ličnu zaštitnu opremu i nisu poštovali odluku o fizičkoj distanci. Ta mera o distanci, kako smo uočili na terenu, najviše se kršila u ugostiteljskim objektima, koji su najčešće dobijali i prijave za nepoštovanje propisanog radnog vremena i za nepropisno sprovođenje dezinfekcionih mera - kaže dr Stamenković.

Kad se sabere učinak sanitarne inspekcije, vidi se da je nepoštovanje propisanih protivepidemijskih mera najveće u Beogradu. Prestoniva je i bila pod najjačom lupom inspektora upravo zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

- U Beogradu je izrečeno čak 60 odsto svih mera za nepoštovanje postupaka za suzbijanje epidemije Kovida-19. kaznene mere izrečene su i u Nišu, Kraljevu, a u naredna dva dana imaćemo kompletne podatke i za ostale sredine u Srbiji - kaže dr Stamenković.

Doktor Stamenković kaže da je od početka meseca Sanitarna inspekcija meru kućne izolacije zbog kontakta sa zaraženima virusom korona izrekla za 17.200 osoba, najviše onima koji žive ili borave u Šapcu - 3.073.

- I u Kragujevcu je bilo dosta osoba za kućnu izolaciju, 3.046 od početka jula, u kraljevu 1.700, u Beogradu 1.589, a u Kruševcu, Leskovcu, Zaječaru i Nišu po oko 1.000. Podatke o koćnoj izolaciji i mi, i zavodi za javno zdravlje šaljemu MUP, koji bi trebalo da kontroliše da li se ćuna izolacija poštuje - navodi Stamenković.

Sa ovim brojem zaposlenih sanitarna inspekcija sada ima i previše posla oko kontrole poštovanja protivepidemijskih mera.

- Inspektora je vrlo malo, u Srbiji 89, u Vojvodini 46. Trebalo bi nam duplo više, ali pojačavamo se. U toku su konkursi za prijem novih inspektora u Ministarstvo zdravlja i to 20 sanitarnih i 10 zdravstvenih. Na jesen će biti novi konkurs, i u kontinuitetu ćemo dopunjavati - kaže Stamenković.

(Ne)nadležni

- Komunalna milicija, uredbom koja je na snagu stupila 1. jula, postala je nadležna za kontrolu rada objekata i to u zatvorenom do 21 sat, a na otvorenom do 23 sata. Ali nismo nadležni za kontrolu nošenja maske u javnom prevozu ili, na primer, za kontrolu onih koji bi trebalo da budu u samoizolaciji - kaže Ivan Divac, sekretar za poslove Komunalne milicije u Beogradu.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još