OD SREDINE AVGUSTA: Bris na koronu u privatnim laboratorijama

Privatne laboratorije od 3. avgusta mogle bi da počnu da rade serološke, a od 15. i PCR testove na virus korona.

To bi praktično bio epilog više puta ponovljenih zahteva privatnika da se i oni uključe u dijagnostiku Kovida-19, o čemu su pregovarali sa Ministarstvom zdravlja, koje je opet tražilo da se o tome izjasni i Krizni štab.

Da privatnici rade serološke testove (proveru antitela iz krvi) nijednog trenutka nije bio problem, ali PCR analiza brisa je već nešto drugo. Zbog velikog rizika koji nosi ova dijagnostika virusa, uključivanje privatnika je bilo pod ozbiljnom lupom.

Kad je odlučeno da se šansa da i privatnim laboratorijama, iako su, kako tvrde u Ministarstvu zdravlja, državni kapaciteti za testiranje razvijeni do mere koja može da zadovolji veći broj testova, od 8.000 do 11.000 dnevno, koliko se sad radi, Ministarsvo je dalo i standarde - ko i pod kojim uslovima može da radi PCR.

Glavni kriterijumi su bili da laboratorija može da uradi ceo proces - od uzimanja uzorka do obrade i izdavanja rezultata, i da ispunjava kriterijume bezbednosti i pouzdanosti testiranja. Javilo se sedam privatnih laboratorija.

- Mi smo Kriznom štabu pre tri dana dali mišljenje da privatne laboratorije mogu da rade serološke testove, a PCR samo one koje ispunjavaju kriterijume koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija. Tražili smo da Ministarstvo zdravlja na terenu organizuje proveru da li laboratorije ispunjavaju te uslove - kaže za "Novosti" profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog.

Profesor Pelemiš kaže da se mora obezbediti da se testovi u privatnim laboratorijama rade tačno onako kako je propisala SZO, jer je u suprotnom to velika opasnost.

- Za one koji ga sprovode, PCR testiranje na virus korona je visokorizičan proces zbog opasnosti od zaražavanja. A oni koji se testiraju, ako su pozitivni, rizični su za okolinu u smislu širenja zaraze, i zato treba voditi računa i da privatne laboratorije imaju epidemiološki bezbedne ulaze i izlaze, bez kontakata sa osobama iz okoline - kaže Pelemiš.

CENA JOŠ NEPOZNATA

U privatnim laboratorijama zasad ne žele da kalkulišu koliko bi mogao da košta serološki, a koliko PCR test. Kažu samo da će cena biti poznata kada i zvanično dobiju dozvolu da rade testiranje i da će se uzajamno dogovoriti da bude ista u svim laboratorijama.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još