Doprinos zaštiti životne sredine

KOSTOLAC, 23. novembar 2007. (FoNet) - Elektroprivreda Srbije počela je danas rekonstrukciju sistema za transport i odlaganje pepela i šljake u termoelektrani Kostolac B s ciljem da smanji negativni uticaj deponije pepela na životnu sredinu.

Taj projekat, vredan 23,5 miliona evra finansiran je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a realizovaće ga konzorcijum nemačkih kompanija, u kojima će kao podizvođači učestvovati i firme iz Srbije.

Državni sekretar u ministarstvu energetike i rudarstva, Đorđe Mihajlović, najavio je da će EPS do 2015. godine uložiti oko 1,2 milijarde evra za projekte zaštite životne sredine. Na taj način, kako je rekao Mihajlović, EPS će značajno doprineti naporima celog društva u zaštiti životne sredine.

Generalni direktor EPS Vladimir Đorđević istakao je da je to javno preduzeće proteklih godina uspelo da obnovi većinu svojih postrojenja u skladu s evropskim standardima zaštite životne sredine.

"EPS je najveći pojedinačni dobitnik donacije u Srbiji - sa 450 miliona evra za poslednjih sedam godina", objasnio je on i zahvalio se Vladi Srbije i Evropskoj uniji na podršci koju pružaju tom preduzeću.

Đorđević je naglasio da EPS trenutno ima potpisane ugovore o investicijama u vrednosti od 350 miliona evra i najavio da ta kompanija razmišlja o povećanju svojih proizvodnih kapaciteta.

Projekat rekonstrukcije sistema za transport i odlaganje peprela i šljake u TE Kostolac B trebalo bi da bude završen do septembra 2008. godine, a sličan projekat EPS je nedavno započeo i na deponiji TE Nikola Tesla B.

Pogledajte još