LETO 2020: Vladimir Živanović - Turisti u doba korone više vremena provode u prirodi i bolje upoznaju svoju zemlju

U pripremi je još jedna online konferencija u organizaciji kompanije Color Media Communications. Ovog puta tema je turizam Srbije, regiona i sveta u doba koronavirusa.

Svi zainteresovani će konferenciju moći da prate preko You Tube kanala Color Media Communications ( https://youtu.be/hD42xvyqtXE ) i sajta konferencije ( http://communications.rs/turizam2020/ ).

Konferencija će se održati u utorak, 11. avgusta, sa početkom u 11 sati.

Kako posluju Turističke organizacije i agencije u letnjoj sezoni 2020., u toku pandemije virusa korona? Na koji način su se privremeno, odnosno trajno, promenile navike putnika i kako će izgledati turizam u Srbiji, regionu i svetu u narednih godinu dana? Na ova i još mnoga druga pitanja koja se odnose na turizam u doba korone odgovore možete čuti u sklopu online konferencije LETO 2020: Turizam u regionu u godini koju je "pojela korona" koju možete pratiti OVDE.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, jedan od učesnika konferencije.

Planina u doba korone - Kako ove godine protiče sezona na Zlatiboru u odnosu na ranije godine? 

- Moramo se složiti da je pandemija koron virusa u velikoj meri uticala na turizam i da su turizam i ugostiteljstvo grane koje su najviše stradale tokom prethodnog perioda. Zlatibor je destinacija koja se prethodnih godina po kvalitetu sadržaja i usluga izdvojila kao lider u regionu pa i tokom pandemije na planini ima turista. Trenutno na Zlatiboru boravi oko 15 hiljada uglavnom domaćih gostiju, a procene su da će ih do kraja avgusta bitii više od 20 hiljada.

Hoteli su smanjili svoje kapacitete kako bi se prilagodili preporukama Vlade Republike Srbije, u kafićima i restoranima poštuje se mera fizičke distance, a u zatvorenom prostoru je obavezno nošenje maski.

Ulice, javne površine i prostorije javnih ustanova redovno se dezinfikuju, a kompletna turistička privreda i lokana samouprava Čajetine maksimalno vode računa o bezbednosti turista.
Trenutna situacija sa virusom nije uticala na turističku ponudu Zlatibora. Sadržaji poput Avantura i Dino parka, kao i svi lokaliteti u okolini otvoreni su za posetioce, a turističke agencije organizuju jednodnevne izlete do brojnih destinacija Zapadne Srbije, naravno uz pridržavanje svih preporučenih mera.

Ono na šta koronavirus na Zlatiboru ne može da utiče je čist i lekovit vazduh, prostrane livade, uređene pešačke i biciklističke staze koje vode do najlepših vidikovaca i obilje prirodnih blagodeti koje svim gostima pružaju mogućnost da provode kvaliteteno vreme u prirodi, da se osećaju sigurno i bezbedno.

Kako je koronavirus uticao na turizam u vašem regionu? Kakve su procene, kolika je naneta šteta?

- Koronavirus je ostavio velike posledice na turizam u celom svetu, a što se tiče Zlatibora najveća šteta odnosi se na sprečenost stranih turista da dođu na planinu. Kako je epidemija koronavirusa počela u Kini još u decembru, veliki broj kineskih turista bio je prinuđen da otkaže svoja putovanja. Među njima je bilo individualnih gostiju, ali i organizovanih grupa koje su bukirale veliki deo smeštajnih kapaciteta hotela skoro godinu dana unapred. Ove godine su, nažalost, dolazak na Zlatibor bili prinuđeni da otkažu i kamping asocijace iz Holandije, Nemačke, Austrije koje su najavile oko 10 velikih grupa od aprila do oktobra meseca.

Situacija se ipak polako stabilizuje, pa se poslednjih dana, pored domaćih i posetioca iz Bosne i Hercegovine, mogu sresti individualni turisti iz Slovenije, Italije, Rusije i drugih zemalja.

Na kraju godine ćemo raditi presek turističkog prometa i tek tada ćemo moći da sagledamo koliki je uticaj koronavirus imao na turistički promet na Zlatiboru. Leto još uvek traje, gostiju je sve više, a pred nama su septembar i oktobar, tokom kojih će, ako vremenski uslovi budu zadovoljavajući, na Zlatiboru zasigurno biti veliki broj turista.

Kako korona menja naša putovanja, kako će izgledati planiranje odmora i sama putovanja u našoj skorijoj budućnosti?  

- Koronavirus je uticao na to da se veliki broj turista odluči da ove godine odmor provede u Srbiji i da se upozna sa svim blagodetima koje naša zemlja može da ponudi. Ono što je evidentno jeste da će turisti biti oprezniji u planiranju svojih putovanja tokom narednog perioda i da će mnogi od njih odlučiti da zbog sigurnosti ostanu u svojoj zemlji.

Na Zlatiboru je tokom proteklog perioda primetna veća potražnja za smeštajem u seoskim domaćinstvima, drvenim vikendicama, kućama za odmor koje se nalaze u okolnim selima. Povećana je i dužina boravka. Prethodnih godina prošečna dužina boravka bila je 3 do 4 dana, ljudi su planirali više kraćih odmora tokom godine, ali usled novih okolnosti i neizvesnosti sada se odlučuju da na planini borave duže, 7 do 10 dana.

Ako se uopšte može reći da je koronavirus bilo šta dobro doneo to je da naši gosti bolje upoznaju Zlatibor jer sada mnogo više vremena provode u prirodi nego ranije.

Koje biste ture preporučili za obilazak u vašem regionu? Znamo da je Zlatibor odlično mesto za odmor jer se u blizini nalaze razne turističke zanimljivosti...

- Zlatibor se svojom ponudom i kvalitetom usluga izdvojio kao lider turizma Zapadne Srbije. Turisti odsedaju na Zlatiboru i koriste priliku da tokom boravka obiđu veliki broj atrakcija koje se nalaze u okolini. Svakako moramo na prvom mestu izdvojiti Stopića pećinu, najposećeniju pećinu u Srbiji, zatim gostiljski vodopad, muzej “Staro selo” u Sirogojnu, planinski centar Tornik, crkve brvnare u Jablanici i Dobroselici, manastire Uvac i Dubravu. U maju mesecu je na 14 kilometara od Zlatibora otvoren novi tematski park “El Paso City” koji je za svega nekoliko meseci ostvario rekordnu posetu. Sa Zlatibora se organizuju jednodnevni izleti do Nacionalnog parka Tara, Specijalnog rezervata prirode Uvac, Mokre Gore i Šarganske osmice, manastira Mileševa, Potpećke pećine, Višegrada...

Da li možemo da kažemo da ste vi situaciju sa koronavirusom iskoristili za renoviranje turističkog centra na Zlatiboru, kada će biti gotovi radovi i šta sve novo očekuje posetioce Zlatibora?

- Minulu pauzu u turizmu, tokom vanrednog stanja i epidemije, iskoristili smo za davno pripremane i značajne radove na uređenju centra Zlatibora, jezera i novog šetališta. Završetkom ovih radova centar Zlatibora sa šetalištem pored jezera dobija novi atraktivan izgled. Jezero, na čije se uređenje dugo čekalo zbog administrativnih prepreka, dobija optočni kanal koji ga štiti od bujičnih i površinskih voda, zahvaljujući kome će u jezeru ubuduće biti čista voda. Rekonstruiše se Kraljeva česma, infrastruktura na trgu, a pored promenade u centru Zlatibora pravi se 60 lokala, zidanih objekata sa znatno povoljnijim uslovima za prodavce od dosadašnjih privremenih. Ceo potez od ulaza kod jezera preko Kraljevog trga ka hotelu ''Tornik'' dobija i podno grejanje. Ambijent Kraljevog trga i nove zlatiborske promenade biće hortikulturno uređen sa puno zelenila, a u funkciji će biti nova, veoma zanimljiva rasveta sa različitim motivima.

Očekuje se da će radovi biti završeni najkasnije do 19. avgusta, kada je planirano i puštanje Gold gondole u probni rad. Obimni radovi na uređenju jezera i Kraljevog trga su investicija opštine Čajetina, koja ulaže velike napore da Zlatibor ostane lider u turizmu regiona i postane veliki evropski i svetski turistički centar.

Kroz dva panela pratiocima će se obraditi predstavnici Turističkih organizacija Srbije, Vojvodine, Novog Sada, Zlatibora, Vrnjačke banje, Tivta, JUTA-e i najvećih privatnih turističkih agencija.

Kompletan program, satnicu i učesnike konferencije možete pogledati OVDE.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.