Prvi popis poljoprivrede u poslednjih 50 godina

BEOGRAD, 29. januara 2011. (Beta) - Popis poljoprivrede u Srbiji biće obavljen od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine i to je prvi takav popis od 1960. godine, izjavila je šef Odseka za sprovođenje popisa Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Ljiljana Đorđević.

"Poslednji popis poljoprivrede u Srbiji bio je pre više od 50 godina, i nedostaje jako mnogo podataka koji su od izuzetne važnosti za bilo kakvo planiranje u vezi sa ovom oblašću", kazala je ona agenciji Beta.

Đorđevićeva je rekla da prvo treba uraditi popis stanovništva, jer će se na osnovu tog popisa birati kontigent koji će učestvovati u popisu poljoprivrede.

Prema njenim rečima, tim popisom biće obuhvaćena domaćinstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i pitanja će se odnositi na površinu zemljišta koju obrađuju, koju vrstu useva gaje, da li raspolažu stočnim foondom, koliko imaju grla stoke, košnica pčela, da li upotrebljavaju mehanizaciju i šta koriste, da li upotrebljavaju đubriva, iznose li proizvode na tržište i drugo.

Popis poljoprivrede je trebalo da bude sproveden od 1.do 15. novembra 2011. godine, ali je kako je objasnila Đorđevićeva pomeren za drugu polovinu 2012. godine jer nisu obezbeđena sredstva iz budžeta.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.