DAR PRIRODE: Grožđe jača imunitet i čuva zdravlje

Činjenica je da je grožđe jedna od najhranjivijih namirnica koje možete pojesti. Ispunjeno je kalijumom, ugljenim hidratima, proteinima, vitaminom A, vitaminom C, kalcijumom, gvožđem, vitaminom B6 i magnezijumom.

Ukoliko u toku jednog meseca, svakog dana jedete grožđe, bićete veoma zadovoljni rezultatima koje ćete primetiti. Rezultatii će se odraziti na ukupno zdravlje organizma, a naročito će poboljšati stanje srca, probavnog sistema i bubrega.

Ovo su svi benefiti koje grožđe nosi sa sobom:

Bolje stanje srca

Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Uporedo sa ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, takođe, povezani sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta sa Univerziteta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu da smanje LDL (loš holesterol), snizi krvni pritisak i smanjiti upalu, što utiče na rad srca.

Zdraviji probavni sistem

Grožđe sadrži vlakna i, kao takvo, pomaže probavnom sistemu da odlično funkcioniše. Vlakna koje se nalaze u grožđu uglavnom se sastoje od nerastvorljivih elemenat koja ostaju netaknuta dok se kreću kroz creva da bi creva bila zdrava. Voda kojom grožđe obiluje ključna je komponenta koja pomaže zdravoj probavi.

Imaćete više energije

Grožđe sadrži ugljene hidrate, posebno celulozu, koja je prirodno daje energiju organizmu. Zzbog visokog sadržaja vlakana u grožđu, sporije se vare pa ćete duže imati snagu.

Pomaže radu bubrega

Grožđe sadrži snažne antioksidante poput antocijanina i resveratrola. Oba elementa igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Ovi antioksidanti, takođe, uspešno prerađuju i oslobađaju telo od otpadnih produkata, poput mokraćne kiseline.

Grožđe štiti od pojave velikog broja karcinoma

Opet se vraćamo na moćna svojstva antioksidanasa koji se bore protiv toksina, ali imaju i antikancerogena svojstva, štiteći telo od mnogih karcinoma, uključujući rak dojke. Polifenoli poput resveratrola imaju protivupalna svojstva zajedno sa antioksidacijskim sposobnostima.

Lakše ćete disati

Studije su pokazale vezu između malog unosa voća i povrća i astme, što je navelo istraživače da otkriju da li je obrnuto, ako biste jesti više ovih namirnica da li bi to pomoglo onima koji imaju astmu. Rezultati su pokazali da one igraju važnu ulogu i u prevenciji i u lečenju astme.

Eksperiment iz 2007. godine pokazao je da deca koja su odrasla na mediteranskoj ishrani koja je bazirana na velikoj količini orašastih plodova i voća, poput grožđa, imaju manju verovatnoću da obole od astme i sličnih bolesti.

Reguliše šećer u krvi

Grožđe sadrži oko 20 grama prostih ugljenih hidrata u jednoj šolji što može zabrinuti osobe koje imaju problem sa regulacijom nivoa glukoze u krvi. Ipak, pokazano je da grožđe ima nizak glikemijski indeks. Niska vrednost glikemijskog indeksa (53) znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije. Osim navedenog, pokazano je da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

Podstiče mršavljenje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina - drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još