ČUVAR ZDRAVLJA: Krastavac - leči hipertenziju i sprečava pojavu dijabetesa

Narodna medicina nas uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa, kao i izbacivanje nataloženih toksina. Krastavci obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma.

Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz creva i eliminiše otpad iz organizma. Voda čini čak 96 posto ovog povrća pa u letnjim mesecima održava hidriranost tela. Hidratacija kako je neophodna za pravilan rad svih organa, tako je važna i za izgled kože i lica.

U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osećaj sitosti.

Sadrži lignane i kukurbitacine, bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Lignani u krastavcima deluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca. Neke naučne studije su dokazala da krstavac može da eliminiše ćelije raka ili zaustavi njihov rast.

Mogu da smanje hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres.

Možete ih jesti sveže, kao salatu, ali i i napraviti smuti koji ćete piti svako jutro na prazan stomak. Na taj način obezbedićete telu dovoljnu dozu energije, kao i vitamina i minerala.

Sastojci:

- 1 paradajz
- 1 krastavac
- 3 lista zelene salate
- 1,5 šolja jogurta ili grčkog jogurta
- malo soli

Priprema se tako što sve sastojke stavite u blender i izmiksate.

Možete probati i drugu varijantu koja je jednako korisna za telo. Za ovaj smuti će vam biti potrebni sledeći sastojci:

- 1 cvekla
- 1 šargarepa
- 1 krastavac
- 1 jabuka
- 1 limun

Izvor: Novosti.rs/Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još