Srbijatransport:Država da reši problem sive ekonomije

BEOGRAD, 1. februara 2011. (Beta) - Predstavnici Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport zatražili su u utorak od države da reši problem sive ekonomije u toj oblasti navodeći da je direktna šteta koju su legalni prevoznici prošle godine pretrpeli oko 52 miliona evra.

Predsednik Udruženja Goran Aleksić je na konferenciji za novinare kazao da siva ekonomija čini 40 odsto ukupnih prihoda ostvarenih u toj privrednoj grani te da su javni prihodi Srbije prošle godine po tom osnovu oštećeni za 13 miliona evra.

"Siva ekonomije se ogleda u radu fizičkih lica koja nemaju registrovane firme, koji posluju bez redova vožnje i koji putnicima ne izdaju karte. Za radnike se ne uplaćuju porezi i doprinosi, ne plaćaju porez na dodatu vrednost na ostvareni prihod", kazao je on.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, kvalitet prevoza putnika opada, što se direktno održava na bezbednost saobraćaja. Vozni parkovi su stari oko 18 godina, iako bi trebalo da budu najviše stari sedam godina a vozno osoblje je zbog niskih zarada prinuđeno da radi prekovremeno, rekao je član Udruženja Goran Prijović.

Načelnik republičke saobraćajne inspekcije Ministarstva infrastrukture Mile Nikitović je kazao da je siva ekonomija u drumskoj oblasti ima odlike epidemije, jer je veliki broj građana koji su ostali bez posla kupio kombije i nelegalno prevozi putnike. Udruženje Srbijatransport ima oko 70 članova, koji obavljaju 60 odsto drumskog prevoza u Srbiji.

Pogledajte još