Dobar trgovac poštuje cenu

Očigledno je da postajemo zemlja sve većeg, pre svega političkog, ali i uopšte ukupnog rizika, odnosno zemlja kojoj po svoj prilici opada rejting, pa ovih dana očito nismo zadovoljni onim što nam se nudi u prodajama. Realna je opasnost da padnemo u još veću grešku i izađemo na loš glas kao zemlja koja ne poštuje utvrđena pravila. Jer, solidan trgovac, kad odredi cenu, ne menja je i ne bi trebalo da menja pravila. Prevedeno na primere DDOR-a i RTB-a to, pored ostalog, znači da se ne može ići s javnim ponudama i istovremeno pregovarati. 

To ostavlja loš utisak, ali i prostor za korupciju − ocenio je u izjavi za "Privredni pregled" dr Milan Kovačević, stručni konsultant za strana ulaganja, zamoljen da prokomentariše najnovija događanja oko privatizacija novosadskog DDOR-a i borskog RTB-a. Kovačević posebno skreće pažnju na to da nepoštovanje utvrđenih pravila iz tenderske dokumentacije bez sumnje može pojačati lošu percepciju kupaca našeg kapitala. U tom kontekstu, podseća na primeru RTB Bora, gde su kao uslov utvrđeni minimalna investicija od 180 miliona evra i ispunjenje socijalnog programa, da oba ponuđača ispunjavaju ta dva kriterijuma, s tim što je prvi, a reč je o austrijskoj kompaniji, dao gotovo 100 miliona evra višu cenu. Gledano tako, nema razloga da se opet odlaže proglašenje pobednika, bez obzira na to što se sada i posebno pominje povećanje ponude za investicije i tim povodom pomeranje roka.

To ne bi smelo da se radi, izričit je dr Kovačević, jer se tako ostavlja loš utisak da se ne poštuju postupak i pravila iz javne ponude. To bi onda mogao da bude i prostor za korupciju. Inače, po našem sagovorniku, postavlja se i pitanje da li je i do sada bilo pametno ponderisati odvojeno prodajnu cenu, povećane investicije i socijalni program − i sve to sabirati. Bilo bi krajnje vreme, smatra dr Kovačević, da se napokon ujednači socijalni program i da se on finansira iz prodajne cene, kako bi bilo manje prostora za arbitražnost, a postigli bi se i bolji efekti prodaje. Što se DDOR-a tiče, dr Kovačević je u dilemi da li je čitav postupak bio profesionalno obavljen. Od početka privatizacije prošlo je nekoliko godina, prodaju vodi Agencija za osiguranje depozita, koja ni u tom osnovnom poslu nema dobre rezultate. Isto tako, nije bilo uporođenja s drugim metodama privatizacije. Pre nekoliko godina obustavljena je prodaja akcija na berzi, iako je DDOR otvoreno akcionarsko društvo, registrovano na berzi. Njegovoj lošijoj prodaji verovatno je doprineo i Zakon o osiguranju, koji ima više mana i, konačno − privatizaciju državnog i kapitala Fonda za razvoj valjda je trebalo uskladiti sa Zakonom o privatizaciji koji predviđa i besplatnu podelu akcija.

("Pregled")

Pogledajte još