O restituciji u prvoj polovini godine

BEOGRAD, 2. februara 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u sredu da bi zakon o restituciji trebalo da bude usvojen u prvoj polovini ove godine.

On je novinarima kazao da je potrebno da se obezbedi obeštećenje građanima koji su pretrpeli nepravdu pre više decenija oduzimanjem imovine, ali voditi računa da se ni na koji način ne ugrozi budućnost Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije je naglasio da "ne možemo očekivati da se za restituciju u Srbiji odvoji više nego što je bio slučaj u mnogim bogatijim društvima, jer su i tamo nadoknade bile dosta skromne.

"Svaki dinar ili evro koji bi išao za restituciju je dinar i evro koji je u konkurenciji sa platama za prosvetu, agrarnim budžetom, budžetom za nauku i izgradnju puteva i svih ključnih stvari bitnih za budućnost svih nas", kazao je Đelić.

Na pitanje novinara zašto u poslednjih deset godina nije donet zakon o restituciji, on je kazao da zakon nije prošao Vladu Srbije ni skupštinu jer "jedan broj ljudi koji su legitimno zainteresovani za restituciju je uvek iskazivao maksimalističke zahteve koje društvo ne može da podnese", kazao je on.

Pogledajte još