Srbija privlači strane ulagače

Snažan rast, poboljšanje poslovnog okruženja, ali i prisustvo monopola, nedostatak konkurencije i zastoj reformi u javnom sektoru karakteristike su srpske ekonomije, rekao je juče ekspert Evropske banke za obnovu i razvoj Piter Sanfi, predstavljajući u NBS Tranzicioni izveštaj te međunarodne finansijske institucije za 2007. godinu. 

On je ukazao da Srbiju očekuju veliki izazovi u očuvanju makroekonomske stabilnosti, pa samim tim i u razvoju konkurencije, suzbijanju monopola i ubrzanju strukturnih reformi, posebno u javnom sektoru. Dodao je da se u pomenutom izveštaju konstatuje da Komisija za zaštitu konkurencije nema dovoljan uticaj, tako da je evidentan monopol pojedinih kompanija na tržištu. 

I pored toga što su u proteklih godinu dana ekonomske reforme u Srbiji usporene, srednjoročne i dugoročne prognoze su da je Srbija zemlja s velikim potencijalom privlačenja stranih investicija i brzog rasta. Sanfi je ukazao i da je budžetski deficit od 0,6 odsto bruto društvenog proizvoda već dovoljno ozbiljan izazov za vlasti u Srbiji, utoliko pre što može lako i da poraste, zbog visokog rasta plata u javnom sektoru. Srbija još zaostaje za mnogim zemljama u tranziciji u sprovođenju ekonomskih reformi. Nema vremena za gubljenje, tako da mora ubrzano raditi na ponovo produženoj privatizaciji više od 1.000 kompanija.

("Pregled")

Pogledajte još