Karneval u Veneciji

Velikom zdravicom za građane i turiste 19. februara počinje Karneval u Veneviji koji će ove godine biti posvećen ženama i ujedinjenju Italije. Službeni početak petog godišnjeg doba u gradu na vodi biće proslavljen postavljanjem fontane iz koje će se točiti vino i od tada započinju plesovi na Pjaceti San Marko.

Narednih vikenda u februaru održavaju se brojne manifestacije među kojima je zanimljiva i ona pod finim nazivom "Topla čokolada".

Mleci su poznati kao jedni od prvih karnevalista u svetu. Za vreme karnevala već nekoliko vekova Venecijanci se oblače u elegantne maske, poznate likove iz "Komedije del arte", ali i likove lovaca, pekara, mesara, seljanke, ribara i drugih.

Pod maskama u ovdašnjim kafanama Venecijanci će se daviti u kolačima i slatkom što je tradicija koja traje skoro tri veka. "Topla čokolada" održaće se 26. i 27. februara i 1. i 6. marta. Početak marta iz dana u dan pak vrvi događajima i predstavlja glavnu karnevalsku nedelju.

Popodne za zaljubljene

Poslednji sati života Karnevala u Veneciji pod maskama proći će u znaku Tihe regate 8. i 9. marta. Dugačka parada gondolijera i barki ploviće po Velikom kanalu, od Rijalta do bazilike sv. Marka i to po ritmu koji diktira truba na prvom brodiću u koloni. Veliki kanal će biti osvetljen sa hiljade sveća kako bi se dočarala atmosfera 19. veka, dok će prilikom dolaska povorke gondola do bazilike u vazduh biti pušteno hiljadu balona kao simbol kraja karnevala.

Venecija nije tako daleko. Nezaboravnih pet dana u Veneciji, od 25. februara rezervišite za od 135 evra. Detalje pogledajte na sajtu www.mojodmor.rs i ovde http://www.mojodmor.rs/evropa/italija/venecija-i-verona/karneval-u-veneciji-1315.html

Pogledajte još