Josipović očekuje od Srbije da ubrza podelu imovine SFRJ

BEOGRAD, 2. februara 2011. (Beta) - Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je odnose sa Srbijom kao prijateljske i partnerske, ali je rekao da nije zadovoljan brzinom kojom dve zemlje rešavaju preostala otvorena pitanja koja su posledica raspada bivše SFRJ.

"Moramo ubrzati i okončati taj proces. Prošlo je gotovo 20 godina od raspada bivše Jugoslavije i vreme je da se to reši", rekao je Josipović u intervjuu za magazin Kord (CorD).

Kao najvažnija nerešena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije Josipović je naveo rasvetljavanje sudbine nestalih i povratak izbeglica, ali i pitanje granice i podelu imovine bivše SFRJ, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva, umetničko blago i arhive, kao i novac deponovan u bivšoj NBJ.

Na pitanje koliko bi povlačenje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde bilo važno za dobrosusedske odnose Hrvatske i Srbije, Josipović je rekao da se pitanjem tužbi bave vlade dve zemlje i da je uveren da će one "imati odgovoran pristup svakom segmentu naših odnosa uključujući i taj".

"Ne mislim da je u ovom trenutku povlačenje tužbi važno za nastavak naših dobrosusedskih odnosa", dodao je.

Pogledajte još