PROMENITE NAVIKE: Sedam uzroka koji dovode do problema sa spavanjem

Verovatno već znate koliko vam je spavanja potrebno (oko osam sati), ali pitate se zašto ipak ne možete da zaspite čim legnete u krevet. Problemi sa spavanjem su mnogo češći nego što se misli, a na njihov nastanak utiču različiti faktori. Ukoliko i vi spadate u one koji se u krevetu prevrću satima, promenite neke navike. Nemojte trenirati ili večerati suviše kasno, a možda bi trebalo da preskočite popodnevnu dremku.

Najčešći uzroci zbog kojih se javljaju problemi sa spavanjem su:

Nesanica

Postoje različite vrste nesanice. Pod akutnom se podrazumeva ona koja traje manje od mesec dana, a pod hroničnom ona koja traje duže od toga i javlja se tokom najmanje tri noći nedeljno. Najčešći uzroci akutne nesanice obuhvataju porodične probleme, stres na poslu i neke traumatične događaje. Do razvoja hronične nesanice dovodi dugotrajni stres, a stanje pogoršavaju supstance poput alkohola, kofeina i duvana. Za lečenje nesanice primenjuju se brojni tretmani uključujući kognitivnu bihevioralnu terapiju i određene lekove. Promena životnog stila takođe može biti od pomoći.

Nokturija

To je učestala potreba za mokrenjem tokom noći, a najčešće se javlja kod ljudi starijih od 60 godina. Kod žena, nokturija može biti posledica menopauze, porođaja ili prolapse karličnih organa, dok se kod muškaraca dovodi u vezu sa povećanom prostatom. Na nastanak nokturije utiču i sračana oboljenja, kao i povećan unos tečnosti pre spavanja. Na neke faktore nastanka ne možete uticati, ali pojedine stvari možete držati pod kontrolom. Ako promena načina života ne pomogne, lekar će vam prepisati medikamente koji opuštaju bešiku.

Apneja tokom spavanja

Stanje u kojem se disanje prekida, pa nastavlja, jedan je od glavnih razloga nedostatka sna. Pacijenti gube dah, glasno hrču, a zbog čestog buđenja tokom noći ne odmore se dovoljno. Apneja se može lečiti različitim metodama, pored ostalog i korišćenjem aparata koji vaše disajne puteve tokom spavanja drži otvorenim. Pored toga, preporučuje se regulisanje telesne težine i konzumiranje hrane zdrave za srce.

Određeni lekovi

Poznato je da neki lekovi (amfetamini, kortikosteroidi...) mogu dovesti do problema sa spavanjem. Ukoliko ih koristite, porazgovarajte sa lekarom o mogućnosti da ih pijete ranije tokom dana, a ne neposredno pre spavanja.

Demencija

Demencija je definisana kao gubitak mentalnih funkcija koji utiče na svakodnevni život i aktivnosti. Jedan od simptoma koji je često prate je i problem sa spavanjem. Bolest se ne može izlečiti, ali se može kontrolisati. Lekovi pomažu kod simptoma kao što su poremećen san i anksioznost, a benefite pruža i radna terapija.

Bol

Bez obzira na to da li vas boli glava, stomak ili nešto drugo, šanse da ćete zaspati drastično su manje. Ukoliko patite od hroničnih bolova, u dogovoru sa lekarom potražite rešenje za prevazilaženje tog problema.

Sindrom nemirnih nogu

Ovo oboljenje često dovodi do problema sa spavanjem. Neprijatni osećaj u nogama i potreba da se one pomeraju otežava spavanje, što dovodi do umora tokom dana. Kada otkrijete okidače koji u vašem slučaju dovode do sindroma nervoznih nogu, lakše ćete izaći na kraj sa neprijatnim simptomima te bolesti.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još