Zvona Metohije

U Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u ponedeljak, 26. novembra 2007. godine u 19.00, svečano je otvorena III aukcijska izložba "Zvona Metohije", a prihod je, po preporuci Njegove svetosti patrijarha Pavla, kao i episkopa raško-prizrenskog Artemija, namenjen za obnovu manastira Devič na Kosovu i Metohiji. 

Ova humanitarna izložba je pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), u saradnji s Kliničkim centrom Srbije i Pozorištem "Boško Buha".

Na izložbi smo mogli videti 150 radova naših najpoznatijih umetnika. Crteži, akvareli, slike, grafike, skulpture... naći će se na aukciji u subotu, 1. decembra 2007. u 11.00, a vodiće je naš renomirani istoričar umetnosti i likovni kritičar Nikola Kusovac.

U svečanom činu otvaranja ove humanitarne izložbe učestvovali su episkop lipljanski Teodosije, Stanka Todorović i Vesna Marković, predstavnici Odbora "Zvona Metohije", Saša Pančić, predsednik ULUS-a, Dušan Proroković, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, dr Vojko Đukić, direktor Kliničkog centra Srbije i Ivana Žigon, glumica.

Osnovna nit koja je povezala sve učesnike svečanosti otvaranja bila je briga za kulturno nasleđe i dobra koja se nalaze na Kosovu i Metohiji, a koja treba zaštititi, obnoviti, popraviti, sačuvati... za potomke. Umetnici koji su i sami, po prirodi stvari, upućeni i na tradiciju kao nezaobilazni deo budućnosti na svoj način daju veliki doprinos razumevanju naše istorije i našeg duhovnog bivstvovanja u stvarnosti koja nije samo materijalna. 

Treba pohvaliti trud organizatora i svih koji su učestovali u ovoj akciji, jer su imali pravu meru, ne praveći od izložbe i aukcije nikakav drugi čin sem onoga što umetnost i kultura očekuju u ovako osetljivom momentu za sve nas koji živimo na ovim prostorima. Zato se vidimo u subotu, 1. decembra 2007. godine u 13.00, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i nadajmo se da će naš skromni doprinos za obnovu manastira Devič na Kosovu i Metohiji uroditi plodom.

Dragan Kljajić

Pogledajte još