Dvanaest godina od pregovora u Rambujeu

BEOGRAD, 6. februara 2011. (Beta) - U nedelju se navršava 12 godina od početka mirovne konferencije o Kosovu u dvorcu Rambuje kod Pariza, na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Konferencija koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt-grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave 15. marta 1999. u Parizu.

Šef delegacije Vlade Srbije na pregovorima o Kosovu Ratko Marković izjavio je tada da sastanak u Rambujeu "nije dao rezultate, jer se nije pošlo od temelja, već od krova".

Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rešenju kosovske krize koji je predložila Kontakt-grupa.

Delegacija Vlade Srbije prihvatila je takođe u načelu taj predlog, ali je ostala pri stavu da se trupama NATO ne dozvoli prolazak kroz Srbiju i da međunarodne snage na Kosovu budu pod okriljem UN.

Druga runda pregovora o Kosovu, koja je počela 15. marta u Parizu, završena je posle četiri dana, takođe neuspehom. Državna delegacija Srbije i delegacija kosovskih Albanaca potpisale su 18. marta različite sporazume.

Pogledajte još